Ce este varicela și care sunt complicațiile sale? Află cum se manifestă la femeile însărcinate – VIDEO
Varicela reprezintă o afecțiune extrem de contagioasă, care se manifestă atât la copii, cât și la adulți. Uneori, boala poate duce la complicații, în cazul în care nu este tratată corespunzător. Iată ce se întâmplă atunci când o femeie însărcinată intră în contact cu virusul varicelo-zosterian.
Varicela este o afecțiune cauzată de infecția cu virusul varicelo-zosterian, care se manifestă prin iritație cutanată ce provoacă mâncărime. La început, la nivelul pielii apar mici umflături de culoare roz, asemănătoare unor vezicule pline cu lichid. Odată cu evoluția bolii, veziculele formează o crustă și de acolo începe procesul de vindecare. Alte simptome asociate varicelei, care apar înaintea erupției cutanate, pot fi: stare generală de rău, febră, dureri de cap sau pierderea apetitului.
Chiar dacă varicela provoacă disconfort puternic, boala se vindecă, de cele mai multe ori, în aproximativ două săptămâni.
Varicela și complicațiile sale. Cum se manifestă boala la adulți?
Complicațiile varicelei sunt mai periculoase la adulți decât la copii. De pildă, în cazul în care erupțiile cutanate sunt infectate cu o bacterie, crește riscul de complicații, mai ales la femeile însărcinate. Nici nou-născuții sau bebelușii mai mici de patru săptămâni nu scapă de complicațiile varicelei. Printre acestea se numără encefalita, pneumonia, septicemia sau sindromul Reye.
Astfel că, dacă aveți varicelă, iar erupția cutanată se răspândește către zona ochilor, erupția devine foarte roșie, declanșează dureri sau este caldă la atingere ori apar simptome asociate, cum sunt amețelile sau problemele respiratorii, luați legătura cu un medic. Acest simptome nu sunt normale și constituie complicații, care trebuie gestionate de către cadrele medicale.
Varicela la femeile însărcinate
Femeile însărcinate sunt mai predispuse la complicații. Acestea pot avea un impact negativ atât asupra mamei, cât și asupra fătului. În cazul fătului, dacă varicela apare în primele 20 de săptămâni de sarcină, copilul poate avea risc de defecte din naștere. Dacă femeia intră în contact cu virusul varicelo-zosterian înainte de naștere sau cu 48 de ore după aducerea pe lume a copilului, el se poate naște cu varicela neonatală, o afecțiune care îi poate pune în pericol viața.
Din fericire, există o soluție pentru femeile însărcinate care au intrat în contact cu o persoană bolnavă de varicelă. Acestea trebuie să meargă de urgență la medic, care le poate prescrie o injecție, ce conține anticorpi la virusul varicelo-zosterian. Injecția poate reduce riscul viitoarei mame de a dezvolta boala, doar dacă este administrată la maximum zece zile de la infectare.
„Am avut o doamnă care a venit în clinică cu edem papilar bilateral, nu știam ce se întâmplă. La un moment dat, după două zile, a făcut erupție de varicelă, ne-am uitat la ea, era și graviduță și a spus: „Păi da, copilul meu de acasă, pe care îl am, a făcut varicelă, deci vedeți o anamneză foarte strânsă, o modificare gravă la nivelul fundului de ochi, la care de obicei te gândești, din păcate, spre o tumoră sau o afecțiune inflamatorie cerebrală când spun edem papilar. Și la două zile au apărut erupțiile, imediat am trimis-o la infecțioase, este un caz despre care s-a vorbit la un moment dat. Dar, vedeți, orice infecție virală poate să afecteze: virusul varicelo-zosterian, virusul herpetic iarăși poate să dea modificări. Nu mai spun de cei care au infecție HIV și așa mai departe, care au și pot avea modificări oculare grave, uneori cu pierderea vederii.”, a declarat prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași, pentru BZI LIVE.