Ce este un inhalator pentru astm? Află când și cum se folosește
Inhalatorul pentru astm este un dispozitiv care ajută la eliberarea unor substanțe utile în gestionarea unei crize de astm. Iată când și cum se folosește.
Astmul bronșic reprezintă o afecțiune inflamatorie cronică a căilor respiratorii care afectează tot mai mulți oameni. La nivel global, peste 7% din populație suferă de astm . Boala debutează, în majoritatea cazurilor, în copilărie, începând cu vârsta de cinci ani. Prevalența acestei afecțiuni este, însă, din ce în ce mai mare la persoanele de până la 18 ani, fiind mai redusă în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 64 de ani.
Ce este un inhalator pentru astm?
Așa cum am precizat și la începutul acestui articol, inhalatorul pentru astm reprezintă un dispozitiv utilizat de persoanele care suferă de această afecțiune, pentru a le ajuta să depășească mai ușor o criză. Dispozitivul se încadrează în medicația de control, care are rolul de a preveni declanșarea unui atac de astm.
Cele mai utilizate medicamente antiinflamtorii sunt corticosteroizii inflamatori, cum sunt budesonid, beclometazona, fluticazona și flixotide. Luate potrivit recomandării medicului pneumolog – o dată sau de două ori pe zi, aceste medicamente pot ține la distanță perioadele în care astmul se agravează, dar și simptomele în cea mai mare parte din timp. În cazul în care medicul prescrie corticosteroizii inhalatori, aceștia trebuie luați regulat, chiar și în lipsa fenomenului de wheezing (respiraţie şuierătoare).
În situația în care inflamația nu este controlată, căile aeriene se umflă, se înroșesc, se îngustă și devin foarte sensibile. Chiar dacă nu există simptome, un anumit grad de inflamație este prezent în plămâni, iar înrăutățirea acestei inflamații poate duce la apariția unei crize de astm.
În ce constă medicația de salvare și medicația combinată?
Medicația de salvare este utilizată în momentul în care atacul de astm și-a făcut apariția. Aceasta contribuie la dilatarea bronhiilor îngustate, lucru ce face ca mușchii din căile aeriene să se relaxeze. Folositoare sunt medicamentele bronhodilatatoare, care sunt de două tipuri: cu acțiune scurtă și cu acțiune lungă. Cele mai utilizate sunt bronhodilatatoarele cu acțiune scurtă, cum este Ventolinul (salbutamolul). Bronhodilatatoarele cu acțiune lungă sunt utilizate, mai degrabă, ca medicamente de control, fiindcă au o acțiune mai lentă (de pildă, Salmeterolul (Serevent)). Un medicament cu acțiune rapidă și care poate fi folosit atât ca medicație de salvare, cât și ca medicație de control este Formoterolul.
În ceea ce privește tratamentul combinat, aceste este, așa cum îi spune și numele, o asociere dintre medicamentele antiiflamatorii și cele bronhodilatatoare. Astfel, se petrece dilatarea căilor aeriene și, în același timp, reducerea inflamației care determină apariția simptomelor de astm.
Așadar, tratamentul combinat reprezintă cea mai bună soluție pentru o persoană care suferă de astm, pentru că ține sub control simptomele și previne complicațiile.