Ce este un carcinom scuamos și cât de periculoasă este această formă de cancer

de: BZI.ro
10:21, 10 ian. 2025

Un carcinom scuamos este a doua cea mai comună formă de cancer de piele după carcinomul bazocelular. Maladia începe în celulele scuamoase din stratul exterior al pielii și, de obicei, se formează pe zonele care sunt mai expuse la soare, cum ar fi capul, brațele și picioarele. Cancerul poate apărea și în părțile corpului unde ai membrane mucoase, cum ar fi în gură, plămâni și anus.

Carcinom scuamos, simptome și cauze

Există diferite tipuri de carcinom cu celule scuamoase, în funcție de locul și de cât de mult cancer este în corp. Forma cutanată afectează doar stratul superior al pielii tale, iar cea metastatică se răspândește și în alte părți ale corpului. Simptomele unui carcinom scuamos includ modificări ale pielii, cum ar fi o zonă aspră, umflătură sau creștere, care ar putea forma o crustă ca o coajă și sângera. Acestora li se adaugă o rană sau o ulcerare care nu se vindecă ori o ulcerare care se vindecă și apoi reapare și o zonă de piele care este plată, solzoasă și roșie, mai mare, de aproximativ 2,5 centimetri. Există umflături canceroase, pete sau leziuni care se formează pe pielea ta și pot fi un semn de carcinom scuamos, inclusiv o umflătură sau o excrescență care poate fi uscată, solzoasă sau poate avea o culoare diferită de pielea din jur, un angioedem pe buza inferioară unde țesutul devine palid, uscat și crăpat. Aceasta poate provoca o senzație de arsură atunci când ești expus la soare și pete albe sau palide în gură, pe limbă, gingii sau obraji. Poți  avea carcinom scuamos pe orice parte a corpului, dar este cel mai frecvent pe piele, gură, limbă și gât, față, buze, nas, urechi, pleoape și scalp. De asemenea, se poate manifesta și pe mâini, brațe, picioare și cavitatea anală.

O mutație a genei p53 cauzează carcinomul cu celule scuamoase. Cea mai comună modalitate este expunerea la radiațiile ultraviolete (UV) de la soare sau utilizarea solarului. Genele p53 oferă instrucțiuni pentru ca celulele tale să se dividă și să fie replicate pentru a înlocui celulele atunci când acestea ajung la sfârșitul duratei lor de viață. Genele p53 sunt un supresor tumoral, ceea ce înseamnă că acestea controlează cât de mult și cât de des ar trebui celulele să creeze celule noi. Prea multe celule creează tumori, care pot fi canceroase. O mutație a genei p53 înseamnă că celulele nu au instrucțiunile de care au nevoie pentru a-și face treaba corect. Ca urmare, se divid și se replică prea des, provocând formarea tumorilor în și pe corp. Un carcinom scuamos cutanat rareori se răspândește în alte părți ale corpului tău, iar dacă acest lucru se întâmplă, se produce lent și poate fi amenințător pentru viață în cazul în care rămâne netratat. Dacă observi schimbări pe piele, contactează imediat un medic specialist.

Diagnostic și măsuri de tratament

Pentru a pune un diagnostic, un specialist va examina fizic zona corpului unde prezinți simptome, analizând în special dimensiunea, forma și locația umflăturii sau leziunii. De asemenea, va pune întrebări pentru a afla mai multe despre istoricul medical și semnele pe care le ai. După examenul fizic, medicul ar putea oferi teste pentru a confirma un diagnostic, care ar putea include biopsia cutanată, respectiv îndepărtarea unei mici probe de țesut afectat pentru a fi examinată la microscop. În plus, poate un test imagistic pentru a identifica dimensiunea carcinomului sub piele și pentru a vedea dacă s-a răspândit în alte părți ale corpului, în special în ganglionii limfatici, precum în cazul bolii Hodgkin.

Tratamentul pentru carcinomul cu celule scuamoase se concentrează pe îndepărtarea cancerului din corp. Opțiunile de tratament variază în funcție de dimensiunea, forma și locația maladiei și ar putea include crioterapie, adică înghețarea celulelor canceroase pentru a le distruge. De asemenea, terapia fotodinamică folosește lumina albastră și agenți fotosensibili pentru a îndepărta cancerul de pe piele. În procesul de chiuretaj și electrocoagulare se răzuiește umflătura canceroasă cu un instrument asemănător unei linguri, apoi se curăță zona cu un ac electric. Chirurgia Mohs presupune ca straturile de piele afectate de cancer, cel mai frecvent pentru cancerele faciale, să fie îndepărtate, iar chimioterapia sistemică folosește medicamente puternice pentru a distruge celulele canceroase din corp. Dacă te confrunți cu un carcinom cu celule scuamoase invaziv sau dacă tratamentul chirurgical pentru îndepărtarea cancerului nu este potrivit pentru tine, medicul ar putea oferi medicamente pentru a trata diagnosticul. Cele mai frecvente efecte secundare ale tratamentului pentru un carcinom scuamos sunt schimbările cosmetice ale pielii, cum ar fi cicatricile, după ce medicul îndepărtează cancerul din corp.