Triptofan: de ce este atat de important pentru organism si unde se gaseste
Ce este triptofanul? Indispensabil pentru organism, triptofanul este furnizat numai de alimente. Cum se completează acest aminoacid care reglează somnul, starea de spirit sau chiar senzația de sațietate? Descoperiți lista alimentelor care conțin cel mai mult triptofan.
Triptofanul (L-triptofan) este un aminoacid care joacă un rol esențial, deoarece permite sintetizarea proteinelor. Este cel mai rar dintre cei 20 de aminoacizi găsiți în corpul nostru, deoarece constituie aproximativ 1% din tot ce se găsește în organism. Este totuși esențial, deoarece reglează multe funcții precum somnul, starea de spirit sau chiar senzația de sațietate.
Și dintr-un motiv întemeiat: triptofanul este, de asemenea, un precursor al serotoninei (5-hidroxitriptamina), un neurotransmițător cunoscut și sub numele de „hormonul fericirii”. Din serotonină se produce melatonina (N-acetil-5-metoxitriptamina), un neurohormon poreclit „hormon al somnului”.
Ce este triptofanul?
Melatonina este secretată natural în timpul nopții de glanda pineală, numită și epifiză. Poate fi produsa numai când este întuneric: prezența luminii inhibă acest proces. Melatonina are un rol cheie, deoarece favorizează somnul. Dar este departe de singura sa funcție! Acest hormon are și efecte asupra stării de spirit, a sistemului imunitar sau a reglării temperaturii corpului.
Melatonina este sintetizată din serotonină, care în sine este derivată din triptofan. Rolul serotoninei este de a transmite impulsul nervos între neuroni și astfel participă la reglarea multor funcții ale organismului: intră în joc în toleranță la durere, senzație de sațietate, dispoziție. Prin urmare, deficitul de serotonină poate provoca tulburări de somn, tulburări alimentare, anxietate și chiar depresie.
Într-un studiu realizat de Universitatea din Washington (Statele Unite) și publicat în 2002, cercetătorii au fost interesați cu exactitate de legătura dintre depresie și serotonină. Au descoperit că un nivel scăzut de serotonină în organism a fost o cauză importantă a tulburărilor de dispoziție.
Deoarece serotonina și melatonina nu pot fi produse fără triptofan, acest aminoacid are, de asemenea, un rol esențial în toate aceste funcții. Prin urmare, este necesar nu numai pentru bunăstarea fizică, ci și pentru bunăstarea mentală.
Triptofan: care sunt nevoile organismului?
Din toate aceste motive, este esențial un aport bun de triptofan. Agenția Franceză pentru Siguranța Alimentelor (Afssa) estimează că cerințele zilnice pentru triptofan se ridică la 200 mg, chiar dacă aceste nevoi variază de la o persoană la alta, în special în funcție de vârstă.
Problemă: organismul nu este capabil să producă în sine acest aminoacid. Prin urmare, triptofanul trebuie furnizat prin alimente. Se găsește în produse de origine vegetală, dar și de origine animală, chiar dacă acest aminoacid nu este prezent în mod natural și la animale.
Lista alimentelor cele mai bogate în triptofan
Pentru a acoperi nevoile organismului de triptofan, se recomandă să optați pe anumite alimente deosebit de bogate în acest aminoacid. Produsele care conțin cel mai mult triptofan sunt:
orez integral;
ouă;
banane;
pești, moluște și crustacee, cum ar fi codul, mirosul, homarul, sepia sau tonul;
leguminoase, cum ar fi mazărea, fasolea uscată sau lintea;
ciocolata neagra;
carnea albă
produse lactate, cum ar fi lapte, iaurturi
fructe uscate, cum ar fi migdale sau caju;
nuca de cocos;
alune, cum ar fi arahide;
soia;
semințe, cum ar fi semințele de dovleac