Ce este torticolisul și cum se poate trata

de: BZI.ro
09:10, 06 nov. 2024

Torticolis apare atunci când mușchii gâtului au spasme sau crampe. Aceasta face ca gâtul să se răsucească într-o parte. Important de știut este faptul că este un semn fizic, nu o boală.

Torticolisul este o cauză frecventă a durerilor în cazul tinerilor și, de obicei, nu este legat de o leziune anterioară a gâtului.

Cum apare torticolisul

De obicei, torticolisul cauzează durere pe o parte a gâtului. Este posibil să simțiți durere și rigiditate în gât și umeri. Afecțiunea poate face dificilă efectuarea activităților obișnuite. De asemenea, poate provoca dureri de cap.

Torticolisul vă poate răsuci capul în direcții diferite, astfel: bărbia spre umăr, urechea spre umăr, bărbia în sus sau drept în jos. Simptomele care pot indica o cauză gravă a torticolisului și necesită o evaluare urgentă de către medicul dumneavoastră sunt febră, salivare crescută, durere în gât, dificultăți de înghițire, modificări vizuale, modificări ale mobilității membrelor. În general, acestea pot dispărea complet în decurs de 7 până la 10 zile.

În ceea ce privește nou-născuții, torticolisul poate fi cauzat de o traumă sau de o anomalie a coloanei vertebrale. De asemenea, se poate dezvolta în zilele sau lunile de după naștere din cauza faptului că nu stau pe burtă sau dacă au o poziție preferată a capului.

În cazul copiilor și adulților, torticolisul poate apărea din cauza unui spasm muscular brusc la nivelul gâtului. Acest lucru poate fi cauzat de o leziune sau de traume musculare atât de minore încât s-ar putea să nu vă amintiți, cum ar fi o poziție incomodă după un zbor sau o poziție de dormit diferită.

Uneori, inflamația gâtului, a ligamentelor sau mușchilor din apropiere ori reacțiile la anumite medicamente pot provoca torticolis sau durere de umăr. O altă cauză rară, dar gravă a torticolisului este o tumoare în partea din spate a capului sau a coloanei vertebrale.

Cum se poate trata

Cea mai uzuală și la îndemână metodă de a trata torticolisul este să puneți o sursă de căldură în zona gâtului și să masați. Dacă aveți torticolis, încercați să mișcați capul și gâtul în mod natural, pentru a ajuta la prevenirea rigidității suplimentare

În situația în care durerea se acutizează, medicul vă poate recomanda medicamente pentru ameliorarea acesteia, cum ar fi paracetamolul sau medicamentele antiinflamatoare și pentru relaxarea mușchilor. De asemenea, fizioterapia reduce durerea și rigiditatea. Dacă aveți o infecție, se poate apela chiar și la antibiotice.

Atunci când un nou-născut are torticolis, cereți sfaturi despre cum să îl poziționați în timpul hrănirii și al somnului. De asemenea, puteți învăța cum să îi mișcați ușor capul pentru a facilita gâtul să se întindă.

Dacă simptomele nu se ameliorează, sunteți îngrijorat sau dacă aveți alte simptome pe lângă torticolis, consultați fizioterapeutul sau medicul pentru sfaturi suplimentare.

Mai mult decât atât, pentru a preveni apariția torticolisului este indicat să stați drept. Țineți telefoanele sau tabletele la nivelul ochilor atunci când le folosiți, în loc să îndoiți gâtul. De asemenea, este indicat să mutați obiectele pe care le utilizați în mod regulat mai aproape, astfel încât să nu trebuiască să vă răsuciți sau să vă întindeți prea mult.

Dacă lucrați la calculator, ridicați-vă, faceți o plimbare scurtă și întindeți-vă gâtul și umerii. Totuși, chiar și o pernă mică poate veni în ajutor pentru a-ți susține gâtul. De asemenea, în timpul somnului, o poziție de dormit nepotrivită poate crește riscul de a dezvolta dureri. Astfel, capul și gâtul trebuie să fie aliniate cu corpul pentru a nu risca să facilitați apariția torticolisului.