Ce este torsiunea ovariană și ce o cauzează? Dr. Simona Mogoș: „Sunt elemente de mecanică” – VIDEO
Dr. Simona Mogoș, medic primar endocrinolog la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre torsiunea ovariană. Ce o cauzează și ce simptome prezintă?
Torsiunea ovariană își face apariția în momentul în care un ovar se răsucește peste ligamentele care îl susțin. O astfel de răsucire poate provoca edem, congestie venoasă, pierderea alimentării cu sânge a ovarului și o durere puternică și bruscă.
Prin urmare, torsiunea ovariană constituie o urgență medicală. În cazul în care estre lăsată netratată, aceasta poate genera pierderea ovarului, necroza lui și infertilitate (pe termen mediu și lung).
Ce este torsiunea ovariană și care sunt cauzele acesteia? Iată ce spune medicul Simona Mogoș despre această problemă
Torsiunea ovariană este cunoscută și sub numele de torsiune anexială. Aceasta poate însemna o răsucire nu doar a ovarului din jurul ligamentelor sale, ci și a trompei uterine pe partea în care se află problema. Astfel, alimentarea cu sânge se întrerupe brusc, fapt ce poate determina pierderea ovarului. Simptomele de debut includ: crampe abdominale, durere intensă, ascuțită, în zona abdomenului inferior, febră, greață, vărsături și sângerări în abdomen (această manifestare este una rară și apare atunci când trece mult timp de la răsucire). Durerile, vărsăturile și febra pot dura câteva zile sau chiar săptămâni. Așadar, nu ezitatați să mergeți la medic de la primele simptome.
„Torsiuniunile acestea de ovar sunt elemente de mecanică. N-aș putea să vă spun că în spatele acestor torsiuni stau dezordini hormonale.”, a declarat medicul endocrinolog Simona Mogoș, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
Dr. Simona Mogoș, despre ovarele polichistice la fetele care nu au ajuns la menstruație: „Este o supraevaluare diagnostică”
Din fericire, diagnosticul de torsiune ovariană nu este frecvent. Mai des întâlnite sunt chisturile ovariene, care se manifestă sprin durere puternică, asemenea celei declanșate de torsiunea de ovar.
Potrivit medicului Simona Mogoș, pot apărea ovare polichistice și la paciente foarte tinere, dar care se află în perioada pubertății precoce. În această situație, uterul este mărit de volum, are o anumită formă și, cu ajutorul ecografiei, se depistează endomentrul, care nu ar trebui să fie vizibil la fetițe. Toate aceste modificări sunt apanajul intrării în pubertate.
Printre simptomele ovarelor polichistice se numără: tulburări de ciclu menstrual, creștere în greutate, acnee, alopecie, tulburări de fertilitate, pete de culoare neagră pe tegumentele axilelor și gâtului sau hirsutism (creșterea părului în zone specific masculine).
„Aici este o supraevaluare diagnostică. Ovare polichistice pot fi în situația în care ovarele funcționează. Dacă ovarele nu funcționează, nu produc hormoni, nu produc acel ovul… Doar dacă sunt fetițe care au pubertate precoce. Putem întâlni chisturi ovariene la pacientele foarte tinere, care au debutat pubertar și spunem pubertate precoce sub vârsta de opt ani la fetițe. Se și numără aceste chisturi, se văd dimensiunile și unde sunt localizate. Dar în această situație nu doar că întâlnim mai mulți chiști pe ovare, și uterul este mărit de volum, are o anumită formă și se depistează cu ajutorul ecografiei endometrul, care nu ar trebui să fie vizibil la fetițe. Deci toate aceste modificări sunt apanajul intrării în pubertate.”, a adăugat dr. Simona Mogoș, medic primar endocrinolog, în cadrul emisiunii BZI LIVE.