Ce este taurina? La ce ajută administrarea acesteia?

de: BZI.ro
13:28, 12 mai 2023

Multe persoane se întreabă ce este taurina. Trebuie să știi că taurina este un acid sulfonic care se formează în organism din aminoacidul cisteină din ficat și alte organe. Se mai numește și aminoacid care conține sulf.

Taurina reprezintă aproximativ 50% din cantitatea totală de aminoacizi liberi găsite în inimă, deci este extrem de importantă pentru prevenirea și recuperarea bolilor sistemului cardiovascular. De asemenea, joacă un rol semnificativ în formarea corectă a rinichilor. Taurina este importantă pentru dezvoltarea sugarilor, prin urmare face parte din laptele matern și din formulele pentru sugari care îl înlocuiesc.

Ce este taurina? Care sunt beneficiile acesteia pentru organism

Beneficiile taurinei pentru corpul uman sunt numeroase. Printre acestea se numără reglarea nivelului de colesterol din sânge și absorbția vitaminelor liposolubile. Taurina ajută la îndeplinirea rolului biologic al potasiului, calciului si magneziului în organism.

În plus, substanța contribuie la protecția membranelor celulare împotriva deteriorării și asigurarea unei creșteri sănătoase a părului. Neutralizarea toxinelor care pătrund în organism din mediul înconjurător. În plus, taurina contribuie la creșterea motilității spermatozoizilor și formarea retinei.

Taurina are un efect benefic asupra edemelor, problemelor cardiace, hipertensiunii arteriale și hipoglicemiei. Întărește imunitatea generală, crescând eficacitatea fagocitară și bactericidă a neutrofilelor. Util pentru prevenirea bolii Alzheimer. Substanța este, de asemenea, un neurotransmițător inhibitor în sistemul nervos.

Din ce alimente poate fi luată substanța?

Printre sursele de taurină se numără laptele și produsele lactate, păsările de curte cum ar fi curcanul și puiul, vita, peștele adică tonul și peștele roșu, precum și fructele de mare, scoici și stridii. Taurina poate fi luată și din ouă.

Este important de știut că tratamentul termic, adică fierberea, gătirea duce la pierderi semnificative de taurină în produse. Deficiența substanței poate duce la probleme de vedere, imunitate redusă, slăbiciune musculară, iritabilitate. Acum, taurina a devenit o componentă populară nu numai a suplimentelor alimentare, ci și a băuturilor energizante și a nutriției sportive.

Există taurină sub formă de picături pentru ochi, care sunt folosite pentru distrofia retinei. Doza necesarî de consum pentru un adult este de până la 3 grame dintr-o substanță pe zi.

Efectele adverse provocate de taurină. Consumul excesiv al acestei substanțe poate provoca dezvoltarea unor afecțiuni

Să clarificăm imediat că, pe lângă efectele pozitive pe care le are taurina asupra organismului, un supradozaj poate provoca un disconfort foarte accentuat. Deci o supradoză de taurină poate provoca cefalee, stare generală de rău, anxietate, care vor trece de la sine în 12-24 de ore.

În ciuda faptului că sunt inofensive, medicamentele și suplimentele care conțin taurină au încă contraindicații. Astfel, nu este recomandat să luați suplimentul dacă suferiți de alergie la componente auxiliare și/sau intoleranță la un medicament (supliment alimentar) de la un anumit producător. De asemenea, medicamentul nu trebuie luat dacă suferiți de insuficiență renală cronică în stadiul de decompensare.

Este foarte important să cunoști atât ce este taurina cât și căror persoane este aceasta contraindicată. Astfel, taurina nu este indicată persoanelor care au patologia glandelor suprarenale, gastrită cu aciditate ridicată, ulcer gastric în perioada de exacerbare. De asemenea, preparatele cu taurină nu sunt prescrise femeilor însărcinate în trimestrul I-II. Prin urmare, nu se știe cum un nivel ridicat al acestei substanțe în sângele mamei va afecta dezvoltarea fătului, în special a creierului și a sistemului nervos central.