Ce este spondilita anchilozantă și cum poți ameliora durerile de spate
Spondilita anchilozantă este un tip de artrită care afectează articulațiile din coloana vertebrală. De obicei, se dezvoltă în articulațiile sacroiliace și cauzează simptome tipice de artrită, cum ar fi durerea și rigiditatea, dar poate de natură digestivă, erupții cutanate sau pierdere în greutate.
De asemenea, afectează articulațiile unde baza coloanei vertebrale se întâlnește cu pelvisul. Articulațiile sacroiliace sunt conexiunea dintre coloana vertebrală și pelvis. Mai specific, ele sunt locul unde sacrumul, ultima secțiune a coloanei vertebrale, se întâlnește cu iliumul.
Spondilita anchilozantă, simptome și cauze
Articulațiile sacroiliace sunt unele dintre cele mai mari din corpul tău și le folosești de fiecare dată când te miști. Este mai puțin frecvent, dar spondilita anchilozantă poate afecta alte articulații, inclusiv umerii, șoldurile și genunchii, astfel că poate determina o ruptură de menisc. De asemenea, poate cauza durere, rigiditate și simptome gastrointestinale, astfel că este indicat să consultați un medic dacă te confrunți cu dureri de spate, mai ales dacă acestea se agravează sau îngreunează desfășurarea activităților zilnice obișnuite.
Toată lumea care suferă de spondilită anchilozantă experimentează o combinație unică de simptome. Durerea de spate inferior cauzată de sacroileită, respectiv o inflamație dureroasă în articulațiile sacroiliace, este cea mai comună și se poate răspândi. Este posibil să experimentezi alte tipuri de durere, inclusiv durere de șold, în fese, de gât și durere abdominală. Alte simptome ale spondilitei anchilozante pot include rigiditate sau dificultăți în mișcarea șoldurilor și a zonei lombare, în special dimineața devreme sau după ce ai stat într-o poziție pentru o perioadă lungă de timp, oboseală, dificultăți de respirație, dureri în zona inghinală și probleme de vedere.
Spondilita anchilozantă este o boală autoimună, astfel că apare atunci când sistemul imunitar atacă organismul în loc să-l protejeze. Experții nu sunt siguri ce cauzează afecțiunea, dar studiile au descoperit că anumite mutații genetice sunt strâns legate de apariția acesteia. Mutațiile genetice sunt schimbări ale secvenței ADN-ului care apar atunci când celulele tale se divid pentru a face copii.
Cum se tratează afecțiunea
Un medic specialist va diagnostica spondilita anchilozantă printr-un examen fizic, astfel că este indicat să îi spui când ai observat, pentru prima dată, durerea sau alte simptome, inclusiv dacă vreun moment al zilei sau vreo activitate le agravează. S-ar putea să fie necesar să consulți un reumatolog, deoarece este specializat în tratarea artritei și a afecțiunilor similare. De asemenea, nu există un singur test care să poată confirma că ai spondilita anchilozantă. Astfel, medicul ar putea folosi câteva teste pentru a ajuta la diagnosticare, inclusiv radiografii ale articulației sacroiliace și ale coloanei vertebrale, pentru a verifica semnele de artrită. În plus, imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) poate arăta mai multe detalii decât radiografiile, iar testele de sânge pot verifica prezența antigenului HLA-B27.
Ulterior, medicul va sugera scheme de tratament pentru a gestiona simptomele și pentru a ameliora impactul acestora asupra rutinei zilnice. Cele mai comune includ activitatea fizică regulată, care poate reduce rigiditatea și împiedica agravarea afecțiunii. Multe persoane experimentează dureri mai severe atunci când sunt inactive, astfel că un fizioterapeut poate sugera să faceți întinderi și exerciții specifice pentru a ajuta la întărirea mușchilor. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, inclusiv ibuprofenul, ameliorează durerea și inflamația. Discută cu medicul înainte de a urma un tratament timp de mai mult de 10 zile consecutiv. Medicamentele biologice modificatoare ale bolii antireumatice sunt eliberate pe bază de rețetă și reduc inflamația și durerea. Ar putea, de asemenea, să împiedice spondilita anchilozantă să se agraveze. Corticosteroizii sunt medicamente antiinflamatoare pe bază de rețetă, dar e posibil să ai nevoie de injecții cu cortizon. Este rar să fie nevoie de intervenție chirurgicală pentru a trata afecțiunea, însă un specialist poate sugera acest lucru dacă ai simptome severe care nu se ameliorează după ce ai încercat alte tratamente.
Ar trebui să începi să te simți mai bine la scurt timp după ce începi tratamentul, însă, deși simptomele tale s-ar putea să nu dispară complet, ar trebui să se îmbunătățească pe măsură ce găsești schema care funcționează pentru tine. Exercițiile și terapia fizică sunt un proces gradual, iar medicamentele necesită diferite perioade de timp pentru a-și face efectul. Nu există un remediu pentru spondilita anchilozantă sau pentru orice alt tip de artrită, dar asta nu înseamnă că trebuie să trăiești în durere.