Ce este si de ce apare infectia cu stafilococul auriu
Stafilococul este un grup de bacterii (microbi sau germeni) care pot provoca o serie de boli infecțioase în diferite țesuturi ale corpului. Bolile legate de stafilococos pot varia de la ușoare și care nu necesită tratament până la severe și potențial letale.
Numele Staphylococcus provine din grecescul staphyle, care înseamnă o grămadă de struguri, și kokkos, care înseamnă fructe de pădure, și așa arată bacteriile stafilococului la microscop, ca o grămadă de struguri sau mici fructe de pădure rotunde.
Peste 30 de tipuri diferite de stafilococi pot infecta oamenii, dar majoritatea infecțiilor sunt cauzate de Staphylococcus aureus. Stafilococii pot fi găsiți în mod normal în nas și pe piele (și mai puțin frecvent în alte locații). În majoritatea cazurilor, bacteriile nu cauzează boli. Cu toate acestea, o tăietură sau alte leziuni pot permite bacteriilor să depășească mecanismele naturale de protecție ale corpului, ducând la infecție.
Cine este expus riscului de infecții cu stafilococ?
Oricine poate dezvolta o infecție cu stafilococ, deși anumite grupuri de persoane prezintă un risc mai mare, inclusiv nou-născuții, femeile care alăptează și persoanele cu afecțiuni cronice precum diabetul, cancerul, bolile vasculare și bolile pulmonare. Utilizatorii de droguri injectabile, cei cu leziuni ale pielii, catetere intravenoase, incizii chirurgicale și cei cu un sistem imunitar slăbit, fie din cauza bolii, fie din cauza medicamentelor de suprimare a imunității, au un risc crescut de a dezvolta infecții cu stafilococ.
Este o infecție stafilococică contagioasă?
Infecțiile cu stafilococ sunt contagioase până la eliminarea infecției. Contactul direct cu o rană infectată sau cu articole de îngrijire personală, cum ar fi aparatele de ras, bandaje etc., sunt căi comune de transmitere. Contactul ocazional, cum ar fi sărutul sau îmbrățișarea, nu prezintă un risc mare de transmitere dacă nu există un contact direct cu zona infectată.
Anumite tipuri de infecție cu stafilococ implică organisme stafilococice care cauzează intoxicații alimentare sau sindrom de șoc toxic. Aceste bacterii stafilococice particulare cauzează boli prin producerea unei toxine. Toxina nu este contagioasă, cu toate acestea, otrăvirea alimentară poate afecta grupurile de oameni care consumă același aliment contaminat.
Cât timp este contagioasă o infecție cu stafilococ?
O infecție cu stafilococ este contagioasă atâta timp cât persoana infectată are o infecție activă (în curs).
Care este perioada de incubație pentru o infecție cu stafilococ?
Multe infecții cu stafilococ apar din bacterii care sunt deja prezente în mod natural pe piele și / sau pe membranele mucoase ale individului. Deci, nu există o perioadă de incubare clară pentru aceste cazuri. Cu toate acestea, pentru infecțiile cu stafilococ contractate de la o altă persoană, perioada de incubație variază de obicei între patru și 10 zile.
Care sunt simptomele și semnele unei infecții cu stafilococ?
Boala stafilococică a pielii are ca rezultat de obicei o colecție localizată de puroi, cunoscută sub numele de abces sau furuncul, în funcție de tipul exact de leziune care este prezent. Simptomele infecției cu stafilococ pot include:
roșeata,
umflaturi dureroase
Drenajul sau puroiul sunt frecvente. Când stafilococul este în sânge (bacteremie sau sepsis), acesta poate provoca febră mare, frisoane și tensiune arterială scăzută.