Ce este rugăciunea negustorească? Iată explicația părintelui Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași – VIDEO
Părintele Calistrat Chifan a vorbit, în cadrul emisiunii BZI LIVE, despre rugăciunea negustorească. În ce constă aceasta și de ce duhovnicul nu consideră că frica de Dumnezeu trebuie să-i aducă pe oameni la biserică, vă invităm să descoperiți în rândurile următoare.
Părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași este de părere că nu frica de chinurile iadului sau teama de demon trebuie să determine omul să se roage. Rugăciunea trebuie făcută în fiecare zi și nu doar în acele momente când creștinul trece printr-un impas. Pentru orice credincios, rugăciunea reprezintă convorbire, comuniune cu Dumnezeu și cu semenii. Ne rugăm pentru noi, pentru familia noastră, pentru prietenii noștri, chiar și pentru dușmanii noștri, solicitând de la Dumnezeu binefaceri sau mulțumind pentru cele primite. Astfel, rugăciunea nu se rostește doar la vreme de necaz, ci și pentru a arăta recunoștință față de Dumnezeu.
Părintele Calistrat Chifan, despre rugăciunea negustorească: „Nu frica de Dumnezeu trebuie să-i aducă pe oameni la biserică”
Rugăciunea negustorească se referă la tendința creștinilor de a se ruga doar când se află într-un impas. Despre aceasta, părintele Calistrat Chifan a subliniat că nu frica de Dumnezeu, frica de chinurile iadului sau teama de demon trebuie să îi aducă pe oameni la biserică, ci dragostea față de Dumnezeu și rugăciunea constantă.
„Asta se cheamă rugăciunea negustorească. Cineva foarte aprig, într-o discuție categorică, s-a și exprimat în acest punct de vedere. Nu frica de Dumnezeu trebuie să îi aducă pe oameni la biserică, nu frica de chinurile iadului, nu teama de demon, ci dragostea de Dumnezeu. Deci, dacă omul vine la biserică din dragostea de Dumnezeu, atunci el și-a împlinit scopul.”, a explicat părintele Calistrat Chifan la BZI LIVE.
Îndrăgitul duhovnic a mai adăugat că oamenii au trei calități: de slugă, de prieten și de slujitor al lui Dumnezeu. Slujitor al Domnului este orice creștin, care face voia sfântă, iar calitatea de slugă apare când creștinul se roagă doar la nevoie. Chiar și așa, Dumnezeu ascultă ruga omului, pentru a-i arăta că îl ascultă.
„Noi avem în viața noastră trei calități: de slugă, de prieten al lui Dumnezeu și de slujitor al lui Dumnezeu. Slujitor al lui Dumnezeu este orice creștin, face voia cea sfântă a lui Dumnezeu, și acela este omul evlavios, de slugă este aceea ce am spus adineaori, că ne rugăm la nevoie. Da, mi s-a întâmplat ceva, hai să fac o rugăciune și culmea este că Dumnezeu ne ascultă, ca să ne arate că e cu noi, nu e o problemă. Dar, în același timp, avem și tendința negustorească de a-l prosti pe Dumnezeu.”, a completat părintele Calistrat.
Părintele Calistrat Chifan, despre modul în care omul caută să îl amăgească pe Dumnezeu: „Atunci când dobândim lumea, în groapă ne sălășluim”
Părintele Calistrat susține ideea din Sfânta Scriptură, potrivit căreia, atunci când dobândim lumea, în groapă ne sălășluim. Iată cum a explicat duhovnicul ideea prezentată.
„Am să vă povestesc o istorioară interesantă. Le-am spus-o și credincioșilor care au fost la Sfânta. Mie mi s-a părut, mai mult, nu hazul, ci modul cum omul caută până și pe Dumnezeu să-l amăgească. Era un mare bancher, avea o imensă industrie financiară dezvoltată, omul avea fabrici, avea locuri de muncă, mii de angajați, contabili, toți care țineau frâiele respectivelor instituții. Și, de fiecare dată când își bea cafeaua, spunea: „Nici Dumnezeu nu putea să îmi dea atâtea câte am putut eu născoci cu mintea asta”. Dar oare de unde era mintea? Nu de la Dumnezeu? Spune în Sfânta Scriptură că, atunci când dobândim lumea, în groapă ne sălășluim.”, a precizat părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași.