Ce este paniculita mezenterica. Cauze si simptome

de: BZI.ro
19:15, 09 iun. 2018

Paniculita mezenterica sau mezenterita sclerozanta este o afectiune rara care afecteaza abdomenul. Cauza exacta a acestei tulburari cronice care afecteaza celulele grase din mezenter nu este cunoscuta, dar tulburarea este asociata cu anumiti factori si conditii de risc. Mezenterul este un tesut care inveleste si leaga intestinul de peretele posterior al abdomenului. Simptomele panniculitei mezenterice pot varia intre indivizi, dar de multe ori includ inflamatia si durerea abdominala. In acest articol vor fi analizate cauzele si simptomele paniculitei mezenterice. 

Paniculita mezenterica provoaca inflamatii persistente, care pot afecta sau distruge celulele adipoase din mezenter. Acest lucru poate duce la aparitia unui tesut cicatricial si alte simptome. In timp ce paniculita mezenterica nu este de obicei periculoasa pentru viata, simptomele va pot face viata zilnica dificila. Poate fi si un semn al unei afectiuni care ar putea fi mai grava.

Cauze si factori de risc. In prezent nu se cunoaste o cauza directa pentru paniculita mezenterica. Aceasta este in mod obisnuit tratata ca o boala autoimuna. Sistemul imunitar de obicei lupta impotriva germenilor invadatori care ar putea dauna organismului. Acest atac provoaca inflamatie temporara pana cand germenii au fost eliminati. In cazul tulburarilor autoimune, sistemul umunitar isi perpece propriile celule ca fiind dusmani. In paniculita mezenterica, corpul incepe sa atace mezenterul, provocand inflamatii, tesut cicatricial si alte simptome. 

Paniculita mesenterica poate fi mai frecventa la persoanele de peste 60 de ani si afecteaza mai mult barbatii decat femeile. In plus, inflamatia abdomenului care poate fi clasificata ca paniculita mezenterica poate fi declansata de alte incidente sau deteriorari ale abdomenului si mezenterului, cum ar fi infectiile, accidentele sau interventiile chirurgicale. Unele tipuri de cancer pot provoca, de asemenea, inflamatii si cicatrizari in mezenter, inclusiv: cel de prostata, stomac, colon, rinichi, plamani, melanom, limfom. Alte tulburari pot fi, de asemenea, legate de paniculita mezenterica. Acestea includ unele care cauzeaza sau influenteaza inflamatia si tesutul cicatrizat in organism, precum: fibroza retroperitoneala, colangita sclerozanta, tiroidita riedel (fibroasa). 

Simptomele paniculitei mezenterice pot include varsaturi, diaree, febra si greata. Cel mai frecvent simptom al paniculitei mezenterice este durerea abdominala. Acest lucru se intampla atunci cand inflamatia din mezenter devine destul de grava incat pune presiune asupra organelor din jurul mezenterului si intestinelor. Alte simptome ale paniculitei mezenterice includ complicatii digestive si abdominale, cum ar fi: balonare, constipatie, senzatia de plin desi se mananca putin, oboseala, scaderea apetitului si a greutatii. Simptomele pot varia de la o persoana la alta. Unele persoane pot sa nu observe nimic sau pot observa doar simptome minore. Altele pot prezenta simptome severe care necesita spitalizare.