Ce este lumina albastră și efectele nocive asupra ochilor și sănătății

de: catalin.curarariu
13:04, 21 iul. 2020

De aproape două decenii, oamenii au devenit dependenți de smartphone-uri, de care nu se pot dezlipi nici măcar înainte de culcare. Potrivit experților, acesta nu este cel mai sănătos mod de a încheia ziua, având în vedere consecințele luminii albastre asupra vederii. Asta se întâmplă probabil din cauza faptului că telefoanele mobile inteligente sunt foarte atractive, fapt ce poate duce la dependențe patologice. Medicii oftalmologi sunt chiar îngrijorați de efectele pe care le-ar putea avea lumina albastră asupra ochilor și sănătății oamenilor.

Ce este lumina albastră?

Cercetătorii consideră că oamenii ar trebui să se informeze cu privire la ce este lumina albastră, pentru a-și putea proteja mai bine vederea și sănătatea. Lumina albastră este emanată de dispozitivele electronice, cum ar fi tabletele, smartphone-urile, calculatoarele și televizoarele.

Soarele este o sursă naturală de lumină albastră, despre care experții spun că ar avea efect pozitiv asupra creierului nostru. Asta nu înseamnă însă să ne expunem la soare în orele când radiațiile ultraviolete sunt puternice, pentru că acestea sunt dăunătoare organismului.

Sursele artificiale de lumină albastră

Lumina albastră a ecranului smartphone-ului, a tabletei ori a calculatorului poate afecta vederea, provocând leziuni maculare. Potrivit cercetătorilor: „Lumina albastră de la un telefon mobil poate afecta direct zona maculară a ochiului, iar expunerea prelungită poate avea consecințe negative grave, pentru că efectul cumulativ va provoca orbire severă.”

Viața modernă a oamenilor este aproape inseparabilă de telefoanele mobile. Mulți oamenii continuă să folosească smartphone-ul și timp de 1-2 ore seara, înainte de somn, deși l-au utilizat destul de mult și pe parcursul zilei.

Expunerea prelungită la lumina albastră de la surse artificiale (televizor, computer, smartphone, tabletă, laptop) provoacă leziuni asupra retinei și crește riscul de degenerescență maculară legată de vârstă.

Timpul pe care îl petrecem în fața ecranelor dispozitivelor electronice

Statisticile arată că „peste 60% dintre oameni stau mai mult de 6 ore pe zi în fața unui dispozitiv digital”. Timpul pe care îl petrecem cu privirea la ecranul calculatorului sau al smartphone-ului este diferit, însă cu siguranță este timpul pe care îl petrecem expunându-ne ochii la lumină albastră.

Rezultatele studiilor cercetătorilor arată că lumina albastră produce simptome la ochi, cum ar fi de pildă: durere oculară, senzație de ochi uscați, tensiune oculară, dureri de cap, amețeală, senzație de oboseală fizică excesivă, modificări în percepția culorilor și dublarea imaginii.

Sfatul medicilor oftalmologi este să purtăm ochelari de protecție, creați special să ofere oamenilor condiții de lucru bune, pentru a nu suferi de aceste simptome când stau timp îndelungat în fața ecranului de la calculator. Acești ochelari au un filtru special pentru lentile, care protejează retina ochilor de acțiunea nocivă a luminii albastre, emanată de dispozitivele electronice.

Lumina albastră are efecte adverse asupra proceselor legate de somn

Conform experților de la health.harvard.edu, lumina albastră suprimă eliberarea de melatonină și poate afecta calitatea somnului. Asta are efecte grave în timp, pentru că deficitul de somn are un impact și asupra sănătății fizice, crește riscul de boli de inimă, obezitate, cancer, diabet.

Un alt studiu recent a arătat faptul că oamenii care citeau seara pe iPad, aveau apoi probleme de somn, adormeau destul de greu și în plus durata de somn REM era mult mai mare decât în mod normal. Cercetătorii au spus că acest obicei a redus secreția de melatonină, un hormon care joacă un rol important în inducerea stării de somnolență. Expunerea la lumina albastră de la gadget a avut drept consecințe și întârzierea ritmului circadian cu mai mult de o oră și a stării de somnolență.

Cercetătorii atenționează oamenii să fie atenți la timpul cât se expun la lumina albastră și să țină cont că iPod-urile și smartphone-urile nu sunt singurele dispozitive electronice care emit lumina albastră. Ei spun că lumina albastră este cam peste tot, iar filtrele naturale ale ochilor sunt insuficiente pentru a proteja împotriva acesteia. O soluție, prin care se poate minimiza riscul de a-ți deteriora vederea, este să folosești ochelari de PC, care au filtru împotriva luminii albastre. În acest fel îți protejezi ochii, iar riscul de a suferi de diferite boli din cauza luminii albastre, de la ecranul computerului, va fi mai mic.