Ce este lecitina și când este recomandată? Iată beneficiile incredibile pe care ți le poate aduce
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2025/03/lecitina-1.jpg)
Lecitina este un supliment alimentar natural și versatil, cunoscut pentru beneficiile sale din industria farmaceutică și alimentară.
Este obținută din surse precum soia și ouă și produce efecte benefice, fiind o alegere populară a persoanelor ce vor să își îmbunătățească starea generală de sănătate.
Ce beneficii îți poate aduce lecitina?
Acest supliment îndeplinește mai multe roluri importante în organismul uman, precum faptul că este un fosfolipid esențial în funcționarea și structura membranelor celulare din corp. Ea ajută la menținerea permeabilității și integrității membranelor, ce facilitează trecerea substanțelor nutritive și elimină toxinele.
Este o sursă bogată de colină, ce este un nutrient esențial pentru funcționarea normală a creierului și a sistemului nervos. Este implicată și în sinteza neurotransmitățorilor ce sunt necesari în transmiterea semnalelor între celule. Datorită acestui nutrient, ajută la menținerea memoriei și a funcției cognitive și poate ajuta sănătatea sistemului nervos.
De asemenea, menține sănătatea cardiovasculară prin reducerea nivelului de colesterol și de grăsimi din sânge, precum trigliceridele. Poate fi utilizată și pentru a ajuta metabolismul să elimine grăsimile din ficat, reducând riscul de ficat gras și susținând o funcție hepatică normală.
Poate ajuta și la absorbția și transportul lipidelor din organism, întrucât prin administrarea de lecitină se poate ajuta metabolismul lipidelor și să se prevină acumularea de grăsime de la nivelul țesuturilor și a organelor.
Are și un rol antioxidant, deoarece conține fosfatidilcolina, ce poate proteja celulele de stresul oxidativ și de daunele ce sunt provocate de rdicalii liberi, lucru ce ajută la menținerea sănătății în general și la prevenirea îmbătrânirii premature.
Printre alimentele ce conțin o concentrație mare de lecitină se enumeră arahidele, fasolea, varza de Bruxelles, fructele de mare, broccoli, germenii de grâu, soia, ouăle, carnea roșie și ficatul de vițel și alte organe animale.
Când este recomandată?
Acest supliment este recomandat în perioadele în care ești stresat, când ai oboseală cronică, surmenaj, oboseală psihică și fizică, când ai nevoie de o mai bună concentrare și de o acumulare mai mare de informații, fiind un adevărat ajutor pentru îmbunătățirea memoriei. Se cunoaște și faptul că este un bun ajutor pentru tratarea bolii Alzheimer și Parkinson, în tratarea demenței, în cazul unui accident vascular celebral și a pierderilor de memorie.
În același timp, este indicată pentru susținerea sănătății sistemului imunitar, a ficatului, a sistemului cardiovascular și în perioadele de alăptare, înainte de a face mastită. Aceasta poate fi administrată atât persoanelor adulte, vârstnice, cât și tinere.
Un aspect foarte important de menționat este faptul că nu are contraindicații atunci când este administrată din alimente, însă când este luată din suplimente naturiste, nu ar trebui să depășească 5000mg/zi. Însă, aceste indicații se găsesc pe prospectul suplimentelor și se poate consulta și medicul atunci când se dorește administrarea sa. Doar în cazuri rare, atunci când se depăsește dozajul, acest supliment poate provoca reacții adverse minore precum greață, diaree, dureri de stomac, un nivel crescut de salivă și o senzație permanentă de sațietate.
De asemenea, persoanele ce sunt alergice la ouă sau la soia ar fi bine să evite lecitina, întrucât pot avea reacțiile adverse menționate anterior.
Lecitina este un supliment ce are numeroase beneficii, o sursă bogată de colină, care asigură funcționarea normală a sistemului nervos și a creierului.