Ce este hidrocutia si cum o poti preveni

de: BZI.ro
20:54, 21 mai 2012

Hidrocutia este o forma de soc termic care apare la imersia brusca a corpului in apa rece. Hidrocutia poate duce la sincopa sau chiar la deces. Ea apare ca urmare a diferentei de temperatura intre piele si apa foarte rece. In mod normal, temperatura corpului este mentinuta intre 36 si 37 grade Celsius, prin actiunea concordanta a mecanismelor de termogeneza si termoliza (proces numit termoreglare), iar mediul extern influenteaza foarte putin aceasta valoare. In conditiile unei expuneri bruste la o temperatura foarte scazuta (cum este imersia in apa rece), mecanismele de termoreglare nu pot intra in actiune atat de repede pentru a corecta pierderea de caldura cu mediul extern si apare o racire brusca a organismului.

O situatie cu risc de hidrocutie este statul la soare (plaja, camp) pe timpul verii, urmat de efectuarea unui dus rece sau a unei bai reci (mare, piscina). Pe durata expunerii la soare organismul acumuleaza caldura si incearca sa o disipeze in mediul extern, pentru a mentine constanta temperatura corporala: cel mai amplu mecanism activat in aceasta situatie este vasodilatatia si cresterea frecventei cardiace, care sporesc fluxul sagvin cutanat si favorizeaza transpiratia. Daca in acest moment intram in apa foarte rece, temperatura la nivelul pielii va scadea foarte mult si va aparea o vasoconstrictie puternica. Aceasta constrictie a vaselor sangvine duce la cresterea rezistentei periferice, care la randul ei contribuie la cresterea tensiunii arteriale.

Cum tensiunea arteriala este produsul dintre rezistenta vasculara si debitul cardiac, cordul va incerca sa reduca hipertensiunea prin scaderea debitului cardiac. In conditiile unui debit cardiac mic, apare ceea ce medicii numesc hipoperfuzie cerebrala si alterarea starii de constienta sub forma sincopei (daca este vorba despre baie in apa marii, caderea in apa ca urmare a sincopei poate duce la inec si deces). Un alt mecanism prin care poate aparea decesul este vasoconstrictia vaselor de la nivelul bulbului, cu oprirea centrului respirator.

Hidrocutia este denumita si inecul uscat. Ea poate uneori fi precedata de semne premonitorii: frisoane, tremor al intregului corp, crampe musculare (toate acestea fiind mecanisme prin care corpul incearca sa genereze caldura), cefalee, senzatie brusca de oboseala extrema sau anxietate, prurit, urticarie, tulburari de vedere sau auz.

Grupe de risc
Riscul de hidrocutie la imersia in apa rece este mai mare daca statul prelungit la soare este acompaniat si de consum de alcool (care produce vasodilatatie) sau ingestia unei mese copioase (digestia creste temperatura interna cu circa 1 grad Celsius). Varstnicii, copiii si persoanele obeze au un risc mai mare de hidrocutie.

Primul ajutor
In fata unei persoane care sufera hidrocutie, atitudinea este de a-l scoate imediat din apa rece, de a verifica semnele vitale (daca sunt prezente se plaseaza in pozitie laterala de siguranta) si de a incepe resuscitarea cardiopulmonara (daca semnele vitale sunt absente). Dupa restabilirea semnelor vitale se va efectua incalzirea progresiva a corpului cu paturi pana la sosirea echipajului medical de urgenta.

Masuri de preventie
– evitati intrarea in apa dupa stat prelungit la soare, mese copioase, efort fizic intens sau consum de alcool;

– umeziti cu putina apa zonele cu densitate mare de receptori termici, inainte de a intra in apa: gat, ceafa, piept, spate, fata (pentru a permite mecanismelor termoreglatoare sa intre in actiune);

– intrati progresiv in apa (trebuie evitate scufundarile sau aruncarile);

– evitati zonele de plaja nesupravegheate sau fara persoane in jur;

– abtineti-va de la a face baie daca temperatura apei este sub 18 grade Celsius pentru adulti si sub 20 pentru copii (la inceputul sezonului estival).