Ce este febra dengue și cât de periculoasă este

de: BZI.ro
11:54, 06 ian. 2025

Febra dengue este o boală pe care o poți contracta de la mușcătura unui țânțar purtător al uneia dintre cele patru tipuri de virus dengue. Virusul se găsește, cel mai frecvent, în regiunile tropicale și subtropicale, inclusiv în America Centrală și de Sud, Africa, părți din Asia și Insulele Pacificului.

Afecțiunea nu este contagioasă de la o persoană la alta, cu excepția cazului în care este transmisă de la o femeie însărcinată la copil. Simptomele sunt ușoare, de obicei, la prima infecție, dar în cazul în care contractezi o altă infecție cu o versiune diferită, riscul de complicații severe crește.

Febra dengue, simptome și cauze

Febra dengue este cel mai frecvent întâlnită în America Centrală și de Sud, Africa, părți din Asia și Insulele Pacificului. Cei care locuiesc sau călătoresc în aceste regiuni, adică mai mult de jumătate din populația lumii, sunt cei mai expuși riscului. Cele mai multe infecții nu cauzează simptome, însă febra mare de 40 de grade Celsius este tipică, împreună cu erupții cutanate, dureri intense în spatele ochilor, greață sau vărsături, dureri musculare, osoase, sub coastă și articulare. Semnele încep să apară la 4 până la 10 zile după o înțepătură de țânțar și pot dura între 3 și 7 zile. Aproximativ 1 din 20 de persoane bolnave pot dezvolta forma severă după ce simptomele inițiale încep să dispară. Semnele de avertizare ale sunt de obicei observate la 24 până la 48 de ore după ce febra dispare. Febra dengue severă este o urgență medicală care poate fi fatală, astfel că este important să mergi imediat la cel mai apropiat serviciu de urgență dacă experimentezi dureri de stomac sau abdomen, vărsături frecvente, cu sânge sau sânge în scaun, sângerări nazale sau ale gingiilor și oboseală extremă, neliniște sau iritabilitate.

Febra dengue este cauzată de unul dintre cele patru virusuri dengue. Când un țânțar infectat te mușcă, virusul poate pătrunde în sânge și se poate multiplica. Virusul în sine și răspunsul sistemului imunitar te pot face să te simți rău și poate distruge părți ale sângelui care formează cheaguri și oferă structură vaselor de sânge. Acest lucru, împreună cu anumite substanțe chimice pe care sistemul imunitar le produce, poate face ca sângele să se scurgă din vase și să provoace sângerări interne. Febra dengue este răspândită de țânțarii Aedes, care poartă și viruși precum Zika și chikungunya. Țânțarii mușcă pe cineva afectat și apoi mușcă pe altcineva, provocându-le infecția. Afecțiunea nu este contagioasă direct de la o persoană la alta, precum gripa. Totuși, în cazul în care ești însărcinată și te îmbolnăvești, poți transmite virusul bebelușului în timpul sarcinii sau nașterii.

Diagnostic și măsuri de tratament

Febra dengue este diagnosticată printr-un test de sânge. În acest sens, un specialist va lua o probă de sânge printr-o venă și o va trimite la un laborator pentru a căuta semne ale virusului. Acest lucru poate, de asemenea, să identifice ce versiune dintre cele patru te afectează. În plus, poate folosi un test de sânge pentru a căuta alți viruși care cauzează simptome similare.

Nu există medicamente care să trateze febra dengue, astfel că medicul îți va oferi recomandări cu privire la modul de gestionare a simptomelor, dacă și când ar trebui să mergi la camera de urgență. Gestionarea semnelor tale este singura modalitate de a trata febra dengue. Este important să urmezi recomandările specialistului, care pot include menținerea hidratării prin consumul de apă și lichide în cantități mari și mai multă odihnă. Nu lua ibuprofen sau aspirină, deoarece acestea pot crește riscul de sângerare internă, lucru care poate pune viața în pericol.

Cele două principale modalități de a te proteja de febra dengue sunt evitarea mușcăturilor de țânțari și vaccinarea. Încearcă să îți acoperi pielea expusă în aer liber, mai ales noaptea, când insectele sunt mai predispuse să fie în apropiere. Elimină apa stagnantă (bărcile sau butoaiele, băile pentru păsări, anvelopele vechi care pot reține apa de ploaie) și umple zonele joase unde apa se poate acumula. Menține țânțarii departe de casa ta cu ajutorul plaselor de insecte și ține ușile închise, dacă este posibil. Dacă ești însărcinată, evită să călătorești în zone unde dengue este comun. Nu se recomandă vaccinarea dacă nu te-ai confruntat niciodată cu afecțiunea. Pentru că infectarea te face mai predispus să te îmbolnăvești mai grav în cazul în care contractezi o altă versiune a virusului, vaccinarea preventivă poate crește riscul de a experimenta forma severă. Un medic specialist va efectua un test de sânge pentru a verifica semnele unei infecții anterioare cu febra dengue pentru a confirma că ai avut înainte de a primi vaccinul.