Ce este encefalopatia hepatică și ce simptome prezintă? Variante de tratament
Tot mai multe persoane se întreabă ce este encefalopatia hepatică și ce simptome prezintă. Iată ce variante de tratament există pentru combaterea acesteia.
Encefalopatia hepatică este o tulburare a sistemului nervos cauzată de o boală hepatică severă. Atunci când ficatul nu funcționează corect, toxinele se acumulează în organism și, în anumite circumstanțe, ajung la creier și îi afectează funcția. Pacienții cu encefalopatie hepatică pot fi confuzi, însă tratamentul este util pentru eliminarea toxinelor din organism.
Ce este encefalopatia hepatică și ce simptome prezintă?
Encefalopatia hepatică (cunoscută și sub numele de encefalopatia porto-sistemică) este o boală neurologică (a sistemului nervos) cauzată de o afecțiune hepatică severă. Ea apare deoarece ficatul nu poate filtra toxinele din sânge, permițându-le să ajungă la creier și să ducă la afectarea cognitivă. Persoanele cu encefalopatie hepatică pot prezenta confuzie și dificultăți de gândire. Pe măsură ce boala hepatică progresează, poate deveni dificil de tratat.
Circa jumătate dintre persoanele cu ciroză dezvoltă în cele din urmă simptome de encefalopatie hepatică. Explicația rezidă în faptul că ciroza constituie acumularea de țesut cicatricial în ficat, care blochează fluxul sanguin și influențează negativ capacitatea ficatului de a filtra toxinele, hormonii și nutrienții.
Printre cauzele care duc la apariția encefalopatiei hepatice se numără: abuzul de alcool, anumite medicamente (somnifere, antidepresive), constipația, deshidratarea sau dezechilibrul electrolitic, sângerările de la nivelul tractului digestiv, infecțiile și bolile rinichilor.
Important de precizat este că cele mai comune simptome ale acestei afecțiuni sunt: anxietatea, iritabilitatea, gândirea confuză, problemele de coordonare sau de echilibru, dificultățile de concentrare, modificările dispoziției sau ale personalității, spasmele musculare și tulburările de somn.
Tratament pentru encefalopatia hepatică
Tratamentul encefalopatiei hepatice depinde de simptomele pacientului, starea generală și severitatea bolii. Este important ca pacientul să urmeze instrucțiunile specialistului pentru tratament. Tratamentul poate îmbunătăți simptomele și poate opri starea de boală. Tratamentele recomandate de medic includ: antibiotice (deoarece bacteriile pot fi o cauză a apariției toxinelor) și laxative (pentru eliminarea toxinelor din corp).
Bolile de ficat trebuie tratate cu medicamente, dar și schimbarea stilului de viață ajută mult. Funcția hepatică se înrăutățește dacă principala cauză a bolii hepatice nu este tratată. Unii oameni cu encefalopatie hepatică severă își pierd cunoștința și intră în comă, motiv pentru care este nevoie de un tratament adecvat cât mai curând posibil.
Consultația medicală de urgență este recomandată dacă o persoană are boală hepatică și observă semne de encefalopatie hepatică (deranjare a gândirii, schimbări de dispoziție, tulburări de somn).
Pentru prevenirea encefalopatiei hepatice este necesară evitarea alcoolului (dăunează celulelor hepatice); adoptarea unei diete hrănitoare: efectuarea de exerciţii fizice; menţinerea unei greutăţi sănătoase (mai ales dacă ai boli ale ficatului gras); evitarea alimentelor bogate în grăsimi; evitarea contactului cu persoanele care au fost diagnosticatre cu hepatita virală; vaccinarea împotriva hepatitei A şi B; evitarea medicamentelor care afectează sistemul nervos: somnifere şi antidepresive; realizarea periodică a testelor funcţiei hepatice; spălarea pe mâini după folosirea toaletei; respectarea tratamentului prescris de medic.