Ce este embolia pulmonară?

de: BZI.ro
07:44, 17 aug. 2020

Ce este embolia pulmonară? O embolie pulmonară este un blocaj al uneia sau mai multor artere care alimentează plămânii. Acest blocaj este cel mai adesea cauzat de un cheag de sânge (flebita sau tromboză venoasă) care se deplasează la plămâni din altă parte a corpului, foarte des de la picioare.

Embolia pulmonară poate apărea si la oameni sănătoși. O embolie pulmonară poate fi extrem de periculoasă pentru sănătate. Tratamentul prompt cu medicamente anti-coagulante poate reduce considerabil riscul de deces.

Cauzele emboliei pulmonare

Un cheag de sânge care se formează într-o venă profundă într-un picior, pelvis sau braț se numește tromboză venei profunde. Când acest cheag sau o parte din acest cheag călătorește prin fluxul sanguin către plămâni, poate bloca circulația pulmonară, aceasta se numește embolie pulmonară.

Ocazional, o embolie pulmonară poate fi cauzată de grăsimea din măduva osoasă a unui os rupt, de bule de aer sau de celule tumorale.

Ce este embolia pulmonară? Cum se poate diagnostica

La persoanele cu boli pulmonare sau boli cardiovasculare, poate fi dificil să se identifice prezența emboliei pulmonare. O serie de teste, inclusiv teste de sânge, radiografie toracică, scanare pulmonară sau tomografie a plămânilor pot ajuta la identificarea cauzei simptomelor.

Simptome de embolie pulmonară

Durere toracică severă, care poate părea simptom al unui atac de cord și care persistă în ciuda odihnei.
Lipsa bruscă de respirație, dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare, care pot apărea în repaus sau la efort.
Tuse, uneori cu spută de sânge.
Transpirație excesivă (diaforeză).
Umflarea, de obicei, a unui picior.
Un puls slab, neregulat sau foarte rapid (tahicardie).
O colorație albastră în jurul gurii.
Amețeli sau sincopă (pierderea cunoștinței).

Posibile complicații

Când cheagul de sânge este mare, poate bloca fluxul de sânge către plămâni. Embolia pulmonară poate duce la:

Moarte.
Deteriorarea permanentă a plămânului afectat.
Nivel scăzut de oxigen din sânge
Deteriorarea altor organe din lipsa oxigenării.

Persoanele cu risc de embolie pulmonară

Persoanele în vârstă riscă mai mult să dezvolte cheaguri de sânge din cauza:

– degradarea supapelor în venele membrelor inferioare, care asigură circulația adecvată a sângelui în aceste vene.

– deshidratare care poate îngroșa sângele și poate cauza cheaguri.

– alte probleme medicale, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul, chirurgia sau artroplastia (înlocuirea unei articulații). Femeile și bărbații care au dezvoltat deja cheaguri de sânge sau tromboză venoasă profundă (flebita).

Persoanele cu un membru al familiei care a dezvoltat deja cheaguri de sânge. O boală moștenită poate fi cauza unor tulburări de coagulare a sângelui.