Ce este dieta scandinavă, Carmen Tănase a slăbit 10 kilograme în doar trei luni cu această dietă
Carmen Tănase în vârstă de 62 de ani, a uimit pe toată lumea cu transformarea sa. Actrița din cunoscutul serial „Clanul” a reușit să slăbească cu ajutorul dietei scandinave.
Dieta scandinavă este o dietă aparte pentru că nu este atât de strictă, dar cu toate acestea rezultatele se văd cu ochiul liber. Un criteriu important pentru a menține această dietă este să renunți complet la dulciuri, sucuri acidulate sau orice alt produs de patiserie și plin de zahăr.
Ce este dieta scandinavă?
Dieta scandinavă este una aparte în lumea nutriției, reprezintă o abordare simplă și sustenabilă pentru a începe să mănânci sănătos. Inspirată din cultura țărilor nordice cum ar fi Danemarca, Suedia și Norvegia, această dietă se concentrează și pune accentul pe alimentele proaspete și naturale, bogate în nutrienți și slabe în calorii. Această dietă nu doar că ajută cu kilogramele în plus, dar are și un impact pozitiv asupra sănătății noastre psihologice.
Dieta nordică, cum mai este ea cunoscută, este un plan alimentar inspirat din cultura țărilor nordice. Această dietă a fost creată de cei mai buni nutriționiști și bucătari din Copenhaga, capitala Danemarcei, pentru a îmbunătăți sănătatea publică fără a le schimba prea tare viața cotidiană.
Sunt câteva principii de bază pentru a putea urma dieta scandinavă:
– Consumul mare de pește și fructe de mare, fiind sursele principale de omega-3, grăsimi sănătoase, dar și proteine.
– Cerealele integrale vor lua locul pâinii sau a dulciurilor, acestea fiind orzul, secara și ovăzul.
– Carnea roșie să fie consumată cu moderație, fiind înlocuită pe cât se poate cu carnea de vânat sau animale crescute în condiții sustenabile, cum ar fi găinile crescute la țară sau iepurele.
– Înlocuirea uleiului de floarea soarelui cu uleiul de rapiță sau ulei de măsline.
– Evitarea completă a alimentelor procesate sau cele care au zahăr adăugat.
– Consumul crescut, dacă nu ai intoleranță la lactoză, a produselor lactate, în special cele fermentate cum ar fi kefirul sau laptele bătut.
Dacă ții cont de aceste principii, atunci cu siguranță vei vedea cum kilogramele în plus o să ajungă doar o amintire neplăcută.
Model pentru dieta scandinavă:
Dieta scandinavă presupune consumul de pește, ouă, brânză, dar și carbohidrați sănătoși precum ovăzul și secara.
Un model de meniu pentru o zi de dieta scandinavă:
Mic dejun:
– Legume roșii cherry sau mazăre.
– Proteine: două ouă fierte.
– Carbohidrați: o felie de pâine sau un bol mic de ovăz cu lapte.
– Plus o ceașcă de cafea cu lapte sau ceai matcha.
Prânz:
– Legume: morcovi, castraveți sau o salată de legume.
– Proteine: orice tip de pește, preferat somon, afumat sau gătit la cuptor.
– Carbohidrați: două felii de pâine de secara sau rondele de orez.
– Grăsimi: chefir sau o porție de sana.
Cină:
– Legume: morcovi, pătrunjel, sparanghel.
– Proteine: o porție de carne de pui sau pește, de preferat piept de pui.
– Carbohidrați: un pahar de vin sau cartofi dulci.
– Grăsimi: puțin unt în care se pot prăji legumele.
Dieta scandinavă este una dintre cele mai simple și eficiente diete pentru a slăbi.