Ce este budinca de tapioca și cum se prepară ușor chiar la tine acasă!
Budinca de tapioca este o gustare dulce, aromată și surprinzător de ușor de pregătit, făcută adeseori cu lapte de cocos sau cu smântână. De asemenea este și un preparat versatil, putându-se prepara și fără lapte dar cu mențiune că se dublează numărul de fructe.
Budinca de tapioca este inspirată din delicatesele asiatice și poate fi consumată atât caldă, cât și rece. Este hrănitoare, se digeră ușor și nu conține gluten.
Rețeta pentru budinca de tapioca
Există mai multe metode de preparare a acesteia, iar consistența sa variază de la subțire și apoasă la cremoasă și consistentă. La baza acesteia se află tapioca în orice formă: perle, fulgi, făină sau sticks-uri. Cea mai celebră variantă este însă cea pe bază de perle.
Tapioca este amidonul extras din rădăcina de manioc, un arbust lemnos. Se găsește cel mai des la raionul de produse fără gluten din supermarket, precum și la magazinele naturiste.
Tapioca este o sursă importantă de calciu și fier. De asemenea, nu conține grăsimi saturate, susținând sănătatea inimii. Mai mult, este indicată persoanelor care vor să mai pună câteva kilograme fără riscurile adverse asociate consumului de grăsime și colesterol, întrucât o cană de perle de tapioca conține 544 de calorii și 135 de grame de carbohidrați.
Profitați de textura delicioasă ca să adăugați din plin fructe proaspete și nuci râșnite, așa veți obține varianta perfectă atât ca gust, cât și ca nutrienți.
Pentru această rețetă de budincă aveți nevoie doar de 3 cești băutură vegetală, precum lapte de orez, lapte de soia, lapte de cocos sau migdale, ½ ceașcă tapioca perle, ½ ceașcă apă, ½ ceașcă zahăr brun, 2 linguri fructe de sezon mărunțite.
Mod de preparare
Se înmoaie tapioca în jumătate de ceașcă de apă rece și se lasă aproximativ 1 oră, până ce absoarbe lichidul în totalitate. Această etapă este extrem de simplă și ea face ca rețeta să dureze în total 90 de minute, deși în timpul în care tapioca stă la înmuiat poți face orice altceva prin bucătărie.
Într-un vas cu fund antiaderent, se pun la foc mediu laptele, zahărul și tapioca și se lasă la fiert 20 – 25 de minute. În acest timp se amestecă continu, până când lichidul scade și compoziția se leagă bine. Dacă vă opriți din amestecat, riscați ca zahărul netopit sau boabele de tapioca să se lipească de fundul vasului, rezultatul fiind o budincă din tapioca afumată, fie una cu cocoloașe.
Pentru un preparat complet natural, puteți folosi zahăr brut din trestie de zahăr sau miere. Dacă alegeți mierea, o veți adăuga la final, după ce ați fiert perlele de tapioca cu laptele vegetal.
Se poate prepara budinca de tapioca și fără lapte, dar, în acest caz, pentru un plus de savoare, se recomandă să puneți o cantitate dublă de fructe, din care jumătate va fi integrată în budinca de tapioca, iar cealată jumătate va fi folosită pentru ornat.
Fructele de sezon pot însemna căpșuni, fructe de pădure, piersici, caise, vișine, important este ca acestea să fie bine coapte. Foarte apreciate sunt variantele de budincă de tapioca cu mango, banane, căpșune sau zmeură.