Ce este boala plămânului alb? Nu este un virus, ci o bacterie atipică!

de: Bianca
11:51, 20 aug. 2024

Boala plămânului alb este o afecțiune medicală ce se caracterizează prin tuse uscată chinuitoare uneori, ce apare că expresie clinică a unei stări inflamatorii a organului respirator.

Boala plămânului alb este cauzată de mycoplasma pneumoniae și este o bacterie mică, fără perete celular, care poate cauza infecții respiratorii la oameni. Este cunoscută pentru producerea pneumoniei atipice, adică o formă care poate avea simptome mai ușoare și se manifestă adesea sub forma unui sindrom respirator mai general.

Ce este boala plămânului alb

Ca urmare a procesului inflamator care poate evolua subacut, asimptomatic sau paucisimptomatic timp de mult timp, plămânul ajunge să sufere procese extensive de fibroză.

Drept urmare se pierd anumite caracteristici esențiale ale parenchimului pulmonar: elasticitate, flexibilitate și capacitatea de a permite difuziunea gazelor respiratorii. Organismul începe să fie privat de oxigen ceea ce are consecințe globale și va duce la alterarea stării de sănătate.

În literatură de specialitate cauzele de apariție ale acestei afecțiuni cu prognostic rezervat, datorită faptului că în timp este epuizată rezervă funcțională a plămânului, nu sunt analizate în amănunt, însă specialiștii sunt de părere că principalii factori implicați în apariția bolii sunt expunerile prelungite sau repetate la substanțe inhalante iritante și toxice.

Printre factorii de risc în apariția bolii plămânului alb se numără istoric îndelungat de fumat; expunere la substanțe toxice de proveniență industrială; azbestoza diagnosticată sau expunere îndelungată la azbest; inhalare accidentală de vapori de amoniac, cloruri sau alți iritanți ai parenchimului pulmonar; bronhopneumopatia obstructiv cronică; infecții pulmonare grave precum tuberculoză.

Datorită simptomelor nespecifice, care pot să apară într-o sumedenie de afecțiuni pulmonare, este foarte important că diagnosticul diferențial să fie realizat cu profesionalism.

Simptome similare bolii plămânului alb apar și în caz de pneumotorax; hidropneumotorax; cancer pulmonar, mezotelioame; azbestoza; sechele post-tratament antituberculos; revărsat pleural masiv; absența congenitală a unui plămân sau existența lui în formă hipoplastică.

Simptomele acestei boli

Simptomele bolii de plămân alb sunt, în general, ușoare, dar uneori pot deveni severe. Odată ce o persoană este infectată cu bacterii, simptomele apar, de obicei, după una până la patru săptămâni și pot persista alte câteva săptămâni.

Simptomele comune ale bolii plămânului alb includ febră și frisoane; tuse; senzație de oboseală; dificultăți de respirație.

Copiii mai mici de cinci ani care suferă de boala plămânului alb pot avea simptome diferite de copiii mai mari și de adulți, precum strănut; nas înfundat sau care curge; durere de gât; ochii lăcrimoși/umezi; respiraţie şuierătoare; vărsături și diaree.

Dacă simptomele sugerează boala plămânului alb, este probabil ca medicul să recomande o radiografie toracică sau o tomografie computerizată, pentru a căuta modificările specifice care apar în infecțiile pulmonare. Testele suplimentare pot include analize de sânge și pulsoximetrie, pentru a măsura nivelul de oxigen.

Dacă pneumonia este confirmată, o cultură din spută poate fi efectuată pentru a determina dacă boala este de natură bacteriană, virală sau fungică; distincția este importantă pentru alegerea tratamentului.

Majoritatea pacienților cu boala plămânului alb se pot recupera fără antibiotice, totodată, există și situații în care aceasta poate fi tratată numai cu medicație simptomatică, cum ar fi administrarea de oxigen.