Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce este ” boala lui calache ” și cum a apărut legenda din spatele expresiei
Ce este ” boala lui calache ” și cum a apărut legenda din spatele expresiei

Ce este ” boala lui calache ” și cum a apărut legenda din spatele expresiei

28 aug. 2023, 12:43,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Boala lui Calache este o expresie care a rămas în memoria românilor. Este foarte folosită, dar nu există în manualul de medicină. Totul a început după ce boierul Mihalache voia să-și pună fiul preferat într-0 poziție de domnitor. Calache însă nu era un obișnuit al muncii, fiind mai degrabă adept al statului degeaba.

Pentru această boală nu există o schemă de tratament, așa cum există pentru un colon iritabil, nu există medicamente, nu există… afecțiune. Vom explica, așadar, ce reprezintă această expresie.

Cine a fost Calache și a lui ” boală”

În secolul al XVII-lea, se spune că Mihalache, un hangiu, a prosperat din afaceri și a ajuns boier important, chiar fără educație extinsă. El s-a ridicat în rândul boierilor, a construit un conac, locul unde și-a întemeiat familia și avea o servire numerosă. Acesta a avut doi fii, favoritul său era Calache, pe care dorea să-l vadă domn. Cu toate acestea, până la maturitate, Calache nu a muncit. Avea o slăbiciune aparte: mâncarea, băutura și somnul.

Tatăl Mihalache s-a străduit ani de zile să convingă boierii că fiul său e potrivit pentru postul de conducător al statului. În cele din urmă, i s-a oferit lui Calache șansa de a deveni domn, cu toate că boierii, inițial, influențați de trecutul hangiului, nu erau de acord cu asta. Doar domnia de la Înalta Poartă a Imperiului Otoman mai trebuia obținută, iar Mihalache a promis că o va cumpăra fără probleme.

Totuși, cu timp înainte, Mihalache i-a informat pe boieri că fiul său Calache nu a muncit niciodată și se deda doar la mâncare, petrecere și somn. Așa că, odată ajuns la Capitală, Calache a continuat doar aceste activități pe care le știa. El nu a îndeplinit și nici nu s-a achitat de nicio obligație domnească, așa că, în mod previzibil, Înalta Poartă nu l-a recunoscut ca domn și Calache a fost nevoit să se întoarcă acasă.

Boala lui Calache este….

După acest episod, în conacele boierilor se discuta des despre „boala” lui Calache, o „boală” de care sufereau stăpânii ce adoptau obiceiul de a sta zile întregi fără a face nimic, asemenea lui Calache.

Termenul „boala lui Calache” descrie tendința cuiva de a se bucura de mâncare, băutură și distracție în exces, evitând munca. Această expresie a rezistat în timp și este încă utilizată în contextul unei persoane care preferă să se distreze în loc să se implice în activități productive.

Astfel, „boala lui Calache” nu reprezintă o afecțiune medicală, ci doar un mod de a exprima dorința de a se distra dar putem să spunem că e sinonim și cu lenea. În trecut, opțiunile de divertisment erau limitate, astfel că a mânca, a bea și a se bucura de momente plăcute era considerată una dintre cele mai simple forme de distracție. Această expresie folosită în prezent poate semnifica, de asemenea, dorința vehementă a cuiva de a evada din rutină, de a se distra și de a scăpa de regulile și responsabilitățile impuse. În concluzie, dacă vă spune cineva că suferiți de această ”afecțiune” nu vă grăbiți să faceți analize pentru că explicația nu este una deloc științifică. În jargon, această expresie mai este denumită și a „pune pata” cuiva să facă ceva neobișnuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *