Ce este boala coronariană și cât de mult este afectată de stres? Conf. dr. Cristian Stătescu: „Acea placă de aterom la un pacient stresat poate să se rupă” – VIDEO

de: BZI.ro
12:00, 09 nov. 2022

Conf. dr. Cristian Stătescu, medic cardiolog și prodecan al Facultății de Medicină din cadrul UMF Iași, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre boala coronariană. În ce constă afecțiunea și cât de mult este influențată de stres?

Boala arterială coronariană, cunoscută și sub numele de cardiopatie ischemică sau boala cardiacă ischemică, este cea mai întâlnită afecțiune cardiovasculară. Mai mult, această boală este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Ce presupune afecțiunea, de câte forme este și cât de mult este influențată de stres, ne explică, în rândurile care urmează, medicul Cristian Stătescu.

Conf. dr. Cristian Stătescu, despre boala coronariană: „Este o afectare a coronarelor”

Potrivit medicului Cristian Stătescu, boala coronariană constă într-o afectare a coronarelor prin ateroscleroză, în aproximativ 95% din cazuri. Despre ateroscleroză, acesta a precizat că este o boală a vaselor, care depune colesterol sub formă de plăci la nivelul vaselor și arterelor și care, în timp, duce la înfundarea lor.

„Boala coronariană este, de fapt, o afectare a coronarelor, de cele mai multe ori, aproape 95% din cazuri, prin ateroscleroză. Ateroscleroza este, de fapt, o boală a vaselor, care nu face altceva decât să depună colesterol sub formă de plăci la nivelul vaselor, la nivelul arterelor și care, încet, încet, le fac pe acestea să se înfunde. La unii mai repede, la alții mai târziu.”, a preciat medicul pentru BZI LIVE.

Medicul cardiolog a mai spus că există forme diferite de ateroscleroză, atât cu evoluție extrem de rapidă, cât și cu evoluție foarte lentă. Acest lucru depinde, în mare parte, de ceilalți factori de risc și de prezența bagajului genetic.

„Sunt forme diferite de ateroscleroză cu o evoluție extrem de rapidă sau forme de ateroscleroză cu evoluție foarte lentă. Și asta este, în primul rând, grevată de asocierea celorlalți factori de risc și de prezența acestui bagaj genetic. Însă, ce este interesant este faptul că fenomenul de ateroscleroză pornește, evoluează, începe să se dezvolte încă de la vârsta de 20 de ani, ceea ce trebuie să ne pună pe gânduri și să ne tragă un semn de alarmă, în așa fel încât să știm că e nevoie să facem ceva sau e nevoie ca stilul nostru de viață să fie adaptat în așa fel încât să nu facem ca aceatsă ateroscleroză să progreseze foarte rapid, pentru că vă dau exemplul unui pacient de 90 de ani, care poate să arate foarte bine, la care vasele lui să fie foarte sănătoase, să aibă un grad de ateroscleroză, că nu putem spune că la 90 de ani nu există deloc ateroscleroză, dar extrem de redusă, ceea ce înseamnă că fie a avut o viață extrem de sănătoasă, fie a dus un trai extrem de liniștit, nu a avut factori de risc, nu a avut bagaj genetic.”, a dezvăluit medicul Cristian Stătescu.

Cât de mult influențează stresul boala coronariană? Conf. dr. Cristian Stătescu: „Stresul are un rol extrem de important”

Medicul Cristian Stătescu a explicat că influența stresului este covârșitoare în ceea ce privește boala coronariană. Acesta generează vasoconstricție, care, la rândul ei, duce la îngustarea lumenului sangvin. Odată cu această îngustare, nu mai rămâne decât un pas spre obstrucția completă.

„Contează foarte mult. Stresul are un rol extrem de important. Stresul, în sine, înseamnă vasoconstricție. Vasoconstricție înseamnă îngustarea lumenului sangvin. Îngustarea lumenului sangvin pe o placă deja formată e la un pas de obstrucția completă. Plus că stresul generează o serie de mecanisme citochimice la nivelul organismului, un sistem neuro-umoral, pe care îl pune în acțiune și care împreună cu tot ceea ce înseamnă ateroscleroză e la un pas de un accident coronarian acut. Pentru că acea placă de aterom la un pacient stresat, la un pacient care fumează mult, de exemplu, poate să se rupă.”, a declarat medicul, în cadrul emisiunii BZI LIVE.