Ce este babesioza? Boala potențial mortală, numită „malaria americană”, este în creștere
Ați auzit deja de boala Lyme, însă acum experții în boli infecțioase trag un nou semnal de alarmă cu privire la o altă afecțiune gravă transmisă de căpușe, care este în creștere: babesioza.
„Dacă trăiți în regiuni unde babesioza este endemică, în special în statele din nord-estul și vestul mijlociu al SUA, este important să luați măsuri de precauție, mai ales în lunile de vară,” a declarat autorul principal al studiului, dr. Paddy Ssentongo, specialist în boli infecțioase la Penn State Health Milton S. Hershey Medical Center.
Conform studiului condus de Ssentongo, babesioza – o boală potențial mortală, uneori numită „malaria americană” – a înregistrat o creștere anuală medie de 9% în SUA între 2015 și 2022. De asemenea, patru din zece pacienți diagnosticați cu babesioză prezentau și coinfecții cu boala Lyme sau alte afecțiuni transmise de căpușe.
Ssentongo explică această creștere prin modificările climatice care afectează durata anotimpurilor, temperatura, umiditatea și precipitațiile, factori care influențează populația de căpușe.
Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Open Forum Infectious Diseases.
Ce este babesioza, boala potențial mortală provocată de căpușe
Babesioza este o boală provocată de parazitul Babesia, care este transmis în principal prin mușcătura unei căpușe cu picioare negre (cunoscută și sub numele de căpușa de căprioară). La fel ca malaria, parazitul infectează celulele roșii din sânge. Transmiterea poate avea loc și prin transfuzii de sânge, transplanturi sau de la mamă la copil.
Echipa de cercetare de la Penn State a identificat 3.521 de cazuri de babesioză între octombrie 2015 și decembrie 2022, majoritatea înregistrate în lunile de vară în statele din nord-estul SUA.
În plus, 42% dintre pacienți au prezentat cel puțin o altă boală transmisă de căpușe. Dintre aceștia, 41% erau coinfectați cu boala Lyme, 3,7% cu ehrlichioză și 0,3% cu anaplasmoză.
Rata mortalității pentru babesioză este redusă – în 2019, aceasta a fost de 0,57% în SUA. În acel an, au fost raportate cinci decese în New York, două în Massachusetts și unul în Maryland.
Ssentongo a remarcat că riscul de deces a fost mai ridicat în rândul pacienților care sufereau doar de babesioză, comparativ cu cei coinfectați cu boala Lyme. El a speculat că alte infecții concomitente ar putea întări răspunsul imunitar al organismului, ajutându-l să lupte mai eficient împotriva bolii.
Simptomele babesiozei
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), unii pacienți cu babesioză pot să nu aibă simptome. În alte cazuri, simptomele asemănătoare gripei pot apărea la o săptămână sau mai târziu după infecție, incluzând:
- Febră
- Frisoane
- Transpirații- Dureri de cap
- Dureri musculare
- Pierderea poftei de mâncare
- Greață
- Oboseală
Boala poate fi gravă, mai ales pentru persoanele în vârstă sau cele cu un sistem imunitar slăbit, boli hepatice, renale sau fără splină.
Tratamentul babesiozei
Diagnosticul se face printr-un test de sânge care detectează prezența parazitului Babesia. Tratamentul obișnuit constă în administrarea de azitromicină și atovaquone, iar în cazuri severe poate fi necesar schimbul de globule roșii anormale cu cele sănătoase. În unele cazuri, doxiciclina este adăugată pentru a trata eventuale coinfecții cu boala Lyme.
Prevenirea babesiozei
Ssentongo recomandă evitarea mușcăturilor de căpușe prin purtarea de haine cu mâneci lungi, în culori deschise, utilizarea unui repelent pentru căpușe și verificarea corpului după ce ați petrecut timp în aer liber.