Ce e de facut daca iti apar bataturi pe talpa. Cele mai frecvente cauze ale aparitiei lor si cum pot fi eliminate
Bataturile sunt extrem de neplacute, nu doar din punct de vedere estetic. In functie de greutatea corporala a fiecaruia, de stilul pantofilor pe care ii poarta, de calitatea pielii si de efortul fizic sau slujba pe care o are, fiecare persoana in parte este mai mult sau mai putin predispusa la aceasta problema.
Bataturile sunt, de fapt, portiuni de piele ingrosata, formate din straturi moarte care nu s-au exfoliat si s-au presat unele in altele. Ele apar cel mai des in urma frecarii pielii de obiecte solide. La inceput sunt dureroase, moi, pielea de la suprafata se ia si pot aparea rani. Apoi insa, zona respectiva nu mai este la fel de sensibila.
De obicei, se formeaza in zona unde talpa piciorului se intalneste cu degetul mare, pe degetul mic, care este destul de presat de majoritatea incaltarilor, si pe maini, in podul palmei, imediat sub degete.
Dupa cum declara dr. Bogdan Macadon, cele mai frecvente cauze sunt:
– presiunea indelungata asupra aceleiasi zone, fie ca este vorba de tinutul unei unelte in mana, a unei mingi, in cazul sportivilor, sau frecarea palmei de o bara, cum se intampla la gimnastele de performanta;
– pantofii nepotriviti: daca acestia sunt prea stramti, materialul pantofului va sta prea lipit de piele si o va presa, iar daca sunt prea largi se vor freca de piele si vor cauza rani, care mai tarziu se pot transforma in bataturi groase si inestetice;
– mersul pe jos prea mult sau alergatul: la un moment dat, chiar daca ai incaltarile potrivite, prea mult mers pe jos va produce cu siguranta bataturi, la fel ca alergatul;
– mersul fara pantofi: poate ca este sanatos sa mergi in picioarele goale, iti face placere cand esti la tara sau la plaja, dar acest obicei iti poate ingroasa destul de mult pielea de pe talpi.
Este cat se poate de simplu sa identifici o batatura, caci nu multe sunt persoanele care nu s-au confruntat cu asa ceva macar o data de-a lungul vietii. Cand de-abia este formata este imposibil sa nu o observi, caci te va durea.
Cand se intareste, devine galbena si nu mai doare, ci capata doar un aspect inestetic. Uneori poate fi confundata cu un neg, dar o poti desosebi, caci este mai tare si nu te deranjeaza daca o atingi.
Daca bataturile sunt prea mari si nu poti scapa tu de ele, cu o piatra abraziva, dupa ce stai putin cu picioarele in apa, trebuie sa apelezi la ajutorul unui medic. El ti le va micsora treptat, cu ajutorul unui cutit steril. Te va incuraja sa porti pantofi comozi si cu botul putin mai larg, care sa nu preseze zona degetelor.
Incaltarile cu o talpa mai groasa si moale te vor ajuta, caci nu vor lasa talpile sa fie prea presate in timpul mersului. Unii oameni folosesc acidul salicilic pentru a scapa de aceasta problema, dar unii medici nu recomanda acest lucru, caci poate afecta pielea din jur, provocand iritatii care se pot transforma in adevarate rani.
In cazuri extreme, in care bataturile nu iti dau pace si se maresc necontrolat, sau in care sunt insotite si de monturi, se poate apela si la tratament chirurgical.