Ce doctor se ocupă de durerile de spate și cum se pune un diagnostic corect?
Durerile de spate au peste 400 de posibile cauze , iar multe dintre ele nu au legătură directă cu zona unde este resimțită durerea. De aceea, trebuie să afli ce doctor se ocupă de durerile de spate, pentru a primi un tratament adecvat.
Pentru a fi descoperită cauza, trebuie să mergeți inițial la medicul de familie. El vă poate spune dacă durerea este locală sau iradiază din altă zonă a corpului. Astfel, vă poate trimite la un medic specialist, care să corespundă problemei existente. Scutiți alergătură inutilă, examinări costisitoare și fără nicio relevanță.
Ce doctor se ocupă de durerile de spate: Medicul reumatolog sau medicul neurolog?
În situația în care se cunoaște cu exactitate că durerile de spate au cauze localizate la nivelul structurii coloanei vertebrale (oase, mușchi, articulații, nervi) și nu sunt dureri care iradiază de la organe interne, infecții sau tumori, schema simplă ar fi următoarea: mergeți inițial la medicul de familie, care vă va direcționa spre medicul specialist (reumatolog sau de recuperare). Apoi ați putea fi trimis să faceți un RX/RMN, rezultatul fiind interepretat de medicul specialist. El vă poate da o formă de tratament sau vă poate trimite la un medic neurolog sau neurochirurg, pentru evaluarea deficitului motor și a necesității unei intervenții chirurgicale (invazive sau minin invazive). Astfel, veți primi un diagnostic cert și un tratament adecvat.
Veți fi apoi reevaluat de medicul de familie sau de medicul specialist curant.
Cum se diagnostichează durerile lombare?
Durerile lombare sunt o problemă des întâlnită, mai ales în țările dezvoltate. Ea poate fi diagnosticată de un medic ortoped, reumatolog, neurolog sau chiar internist (în cazul în care durerea este cauzată de o afecțiune a unui organ, așa cum sunt afecțiunile renale).
În general, un medic specialist are capacitatea de a stabili diagnosticul în urma examenului fizic și a anamnezei, iar testele imagistice vin doar să confirme suspiciunile medicului, dar și pentru a-i oferi informații suplimentare.
Astfel că, prima etapă a diagnosticării durerilor lombare este anamneza. Ea constă în colectarea informațiilor de la pacient, cu privire la simptomele pe care le are, dar și în legătură cu istoricul medical al acestuia. În această etapă, este important ca pacientul să descrie, detaliat, ceea ce simte și de cât timp. Chiar dacă sunteți de părere că unele informații sunt nefolositoare, ele se dovedesc, de multe ori, a fi cele mai utile.
De asemenea, pacientul este întrebat despre stilul său de viață (dacă este sedentar sau dacă practică un anumit sport).
Cel de-al doilea pas în diagnosticarea durerilor lombare este examinarea fizică. Ea are rolul de a depista posibile cauze ale durerilor de spate, prin intermediul mai multor tehnici: palpare, examen neurologic, testarea anumitor mișcări și testul ridicării picioarelor.
Palparea se efectuează pentru a depista eventuale nereguli la nivelul musculaturii sau a articulațiilor. Examenul neurologic constă în testarea aparatului locomotor și cuprinde mai multe tehnici de verificare a mersului, a mișcărilor voluntare și involuntare, dar și a reflexelor. Totodată, se verifică dacă anumite mișcări accentuează sau, din contră, diminuează durerea lombară. În fine, testul ridicării picioarelor presupune așezarea pacientului în poziție orizontală, pe spate și rugarea acestuia să ridice, pe rând, picioarele. Trebuie să le țină cât mai ridicate și cât de drept poate. Dacă durerea apare în această poziție, este posibil să fie vorba despre hernie de disc.
Când se recomandă testele imagistice în diagnosticarea durerilor lombare?
Medicul poate recomanda o serie de teste imagistice, pentru a primi mai multe informații despre cauza durerii sau despre gravitatea afecțiunii. Acestea sunt: razele x, CT și RMN.
Razele X sunt utilizate pentru observarea vertebrelor și a discurilor coloanei vertebrale. Acestea pot identifica artrita, fracturile sau chiar tumorile.
Examinarea CT (computer tomograf) se folosește pentru obținerea unei imagini secționate a coloanei vertebrale, din diferite unghiuri.
RMN (rezonanța magnetică nucleară) ajută la obținerea unor imagini în detaliu ale structurilor coloanei vertebrale. Examinarea detectează anomalii la nivelul țesuturilor moi, cum sunt: mușchii, ligamentele sau discurile intervertebrale.
În funcție de rezultatul acestor teste imagistice, medicul poate stabili un diagnostic corect.