Ce contraindicații are vitamina k2. Aspecte esențiale pentru sănătatea osoasă și cardiovasculară!

de: BZI.ro
15:33, 31 aug. 2024

Înainte de a introduce vitamina k2 în rutina zilnică, este important să cunoaștem și posibilele contraindicații, mai ales pentru anumite categorii de persoane chiar dacă aceasta este cunoscută pentru rolul său esențial în sănătatea osoasă și cardiovasculară.

Utilizarea vitaminei K2 poate veni cu anumite contraindicații, mai ales în cazuri de afecțiuni medicale preexistente sau atunci când sunt luate anumite medicamente. Recunoscută pentru capacitatea sa de a direcționa calciul către oase și dinți, prevenind astfel depunerea acestuia în artere, această vitamină prezintă, totuși, și anumite riscuri.

Ce contraindicații are vitamina k2

Vitamina K2, numită și menachinonă. Această variantă de vitamina K se găsește în alimentele de origine animală și în produsele fermentate din soia. Vitamina K2 este, de asemenea, produsă de bacteriile intestinale, în colon.

Acestea pot, de asemenea, se transforme vitamina K1 în vitamina K2. Se consideră că organismul uman are dificultăți în a absorbi vitamina K1 din plante, în schimb poate absorbi e 10 ori mai multă vitamina K2 decât vitamina K1.

Contraindicațiile în cazul vitaminei K și contraindicațiile în cazul vitaminei K2 sunt legate de sensibilitatea pacientului la această vitamină. Nu se cunosc cazuri de toxicitate asociate administrări de vitamina K, fie K1 sau K2, poate și pentru că surplusul de vitamina este eliminat în mod natural de organism.

Cu toate acestea, este bine de știut că forma de vitamină K3 poate provoca un grad semnificativ de stres oxidativ la nivelul membranelor celulare. Dacă aceasta vitamină este administrată injectabil, poate duce la toxicitate hepatică, icter sau anemie hemolitică.

Nu au fost înregistrate efecte adverse ale vitaminei K care să fie asociate cu cantitățile de substanța care se găsesc în alimente sau suplimente. Există, fără îndoială, cazuri de doze prea mari de vitamina K. Nu a fost stabilită însă o doză maximă sigură de la care putem vorbi de intoxicație sau hipervitaminoza K.

Ceea ce se știe cu certitudinea este că peste 500 de micrograme pe zi pot apărea alergice, erupții pe piele, mâncărimi, roșeața. În cazurile mai grave, se pot identifica probleme la ficat, dar aceste cazuri sunt considerate rare.

Avantajele acestor suplimente

Persoanele care consideră că unele sau multe dintre alimentele care conțin menachinona sunt inaccesibile, poți lua suplimente cu vitamina K2. Aceste suplimente se regăsesc în farmacii și în alte magazine cu acest profil.

În plus, specialiștii susțin că efectele suplimentelor cu vitamina K2 poate fi îmbunătățită și mai mult atunci când sunt combinate cu suplimente cu vitamina D. Există, de asemenea, multivitamine care conțin ambele forme de vitamina K.

Tipurile de suplimente cu vitamina K2 care se găsesc în farmacii sunt MK-4 sau MK-7. Concentrațiile de K2 sunt diferite, în funcție de fiecare supliment în parte. Se recomandă să citiți instrucțiunile de pe etichetă înainte de a cumpăra orice fel de supliment sau tratament.

De asemenea, vitamina K2 poate interacționa cu unele tipuri de medicamente, cum ar fi anticoagulantele. De aceea, este esențial ca persoanele care iau medicamente eliberate pe bază de rețetă să discute cu medicul înainte e a lua suplimente alimentare cum este și vitamina K2 care are și anumite contraindicații.