Ce consum de electricitate are un congelator – Cum afli
Nu există locuinţă fără electrocasnice. Ne sunt de mare ajutor, ne scutesc de efort, timp şi, bineînţeles, şi bani. Ce ne-am face dacă nu am avea frigider, spre exemplu? Zilnic ar trebui să mergem la cumpărături, iar apoi să gătim. Un congelator, în schimb, este extrem de util. Punem acolo mâncarea pregătită, ne facem rezerve de alimente când găsim o ofertă, congelăm în condiţii optime carnea şi nu numai. Dacă ţi se pare că nu îţi e suficient, te poţi îndrepta şi înspre o combină frigorifică. Astăzi însă vom vorbi despre ce consum de electricitate are un congelator.
Sunt persoane care spun că multe aparate şi dispozitive sunt un simplu moft. Conform lor, aşa cum bunicii se descurcau fără ele, aşa ar trebui să putem şi noi. Vremurile nu sunt aceleaşi însă. În secolul vitezei, în care ambii soţi lucrează, este practic imposibil să trăieşti ca acum 50-90 de ani. Ca să îţi faci o idee şi să alegi un congelator în cunoştinţă de cauză, hai să vedem ce consum de electricitate are.
Criterii de cumpărare a unui congelator
Când vrei să cumperi un congelator, trebuie să ai în minte câteva criterii, şi anume:
- nevoile tale şi ale familiei;
- tipul de congelator;
- consumul;
- capacitatea aparatului.
Astăzi vorbim despre consum. Trebuie spus că acesta depinde de celelalte criterii, dar nu extrem de mult. Spre exemplu, dacă alegi un congelator din clasa A, este evident că vei plăti mai mult pe lună, la furnizorul de electricitate, decât dacă ai folosi un congelator din clasa A+++.
Consum de electricite în funcţie de tipul de congelator
Primul lucru pe care trebuie să îl ai în minte este faptul că un congelator stă în priză 24 de ore din 24. Atât timp cât ai produse care necesită îngheţare, aparatul electrocasnic trebuie să funcţioneze. Când mergi la cumpărături, pentru achiziţionarea unui congelator, citeşte eticheta Ecolabel. Pe ea sunt menţionate următoarele informaţii:
- nivelul de zgomot, exprimat în decibeli;
- consumul anual total al dispozitivului;
- capacitatea de congelare.
Consumul este indicat de intervalul de litere de la A la G. Modelele cu cel mai mare consum de electricitate sunt notate cu G la categoria congelator, iar cele care consumă puţin, cu litera A. Însă și aici, la A, avem versiunile cu un singur plus (+), cu doi de plus (++) şi cu trei de plus )++). Cel mai eficient, bineînţeles, este A+++. Se spune că poate economisi între 35 şi 40% din energia necesară modelelor A.
Ce se poate congela? Foarte multe produse alimentare, de la legume și fructe, până la verdeață, carne, mezeluri, brânzeturi și nu numai. De ce să cumperi un congelator? Uite 3 motiv care te vor convinge:
- poți să îți faci un stoc de produse găsite la ofertă. Spre exemplu, dacă ai găsit în supermarket carne de miel la preț foarte convenabil, poți cumpăra mai multă, să aipentru Paști. Înainte de marea sărbătoare, extrem de multe produse se scumpesc și nu ar prea avea rost să dai atunci mai mulți bani;
- poți găti în weekend pentru câteva zile în avans. Astfel, economisești timp;
- poți să îți pui niște fructe din curte pe iarnă. Cireșele și vișinele sunt perfecte.