Ce cadou i-a făcut Marina rusă lui Vladimir Putin, de ziua lui

de: Cristian ZAVASTIN
15:47, 07 oct. 2020

Șeful Statului Major al armatei ruse, Valerii Gherasimov, i-a oferit un cadou inedit lui Vladimir Putin de ziua lui. Valerii Gherasimov a transmis că Rusia a testat cu succes o rachetă hipersonică de croazieră „Zircon”, chiar în ziua în care liderul de la Kremlin a împlinit 68 de ani.

Racheta hipersonică a fost lansată de pe o fregată din clasa Amiral Gorșkov, aflată în apele Mării Albe și a lovit o țintă navală aflată în largul Mării Barents.

„Acesta este un moment important nu doar pentru forțele noastre armate, dar pentru Rusia și întreaga noastră țară, în general”, i-a spus Vladimir Putin lui Vladimir Gherasimov, în cadrul unei videconferințe.

O rachetă, cadou de ziua lui Vladimir Putin

Racheta a lovit ținta aflată la o distanță de 450 de kilometri, după un zbor care a durat patru minute și jumătate, în timpul căruia racheta a atins o viteză supersonică mai mare de Mach 8 (de opt ori viteza sunetului).

Șeful Statului Major al armatei ruse a adăugat că vor testările cu rachete Zircon vor continua, odată cu dotarea navelor de suprafață și a submarinelor Marinei ruse cu acest nou tip de armă.

În urmă cu un an, Putin declara că Rusia era singura naţiune care are rachete hipersonice și a avertizat că armata rusă poate distruge orice sistem antibalistic existent sau care poate fi instalat de Statele Unite în Europa ori în altă zonă a lumii.

Conform unei analize New York Times, aceste rachete par de neoprit de către actualele sisteme de apărare antibalistică, motiv pentru care ar putea schimba regulile războiului.

Vladimir Putin, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2021

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost propus pentru Premiul Nobel pentru pace 2021, distincţie la care aspiră de asemenea omologul său american Donald Trump, a anunţat joi scriitorul rus Serghei Komkov, potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres.

„Propunerea a fost trimisă pe 9 septembrie şi pe 10 a fost primită de Comitetul Nobel de la Oslo”, a spus Komkov la o conferinţă de presă desfăşurată la agenţia Rosbalt.

Komkov, director al revistei „President”, a susţinut că abia după propunerea sa un parlamentar norvegian a propus ca premiul să-i fie acordat lui Trump pentru contribuţia acestuia la acordul de normalizare a relaţiilor între Israel şi Emiratele Arabe Unite.

Cât despre justificarea iniţiativei sale, scriitorul rus, un susţinător al liderului de la Kremlin, afirmă că aceasta este sprijinită de principalele personalităţi ale culturii şi ştiinţei ruse. „Ca lider al uneia dintre principalele ţări ale lumii, el face un efort maxim pentru menţinerea păcii şi a liniştii nu doar pe teritoriul propriei ţări, ci contribuie activ la soluţionarea paşnică a conflictelor izbucnite pe planetă”, a notat Komkov în scrisoarea trimisă.

Președintele rus a dispus trimiterea de ajutoare către 30 de țări

El subliniază că în timpul pandemiei de COVID-19 preşedintele Rusiei a dispus trimiterea de ajutoare către circa 30 de ţări, printre care se numără SUA, China, Venezuela, Italia şi Iran.

De asemenea, continuă Serghei Komkov, Putin şi-a demonstrat ataşamentul faţă de valorile umanitare şi religioase incluzând cuvântul „Dumnezeu” în Constituţia rusă.

Putin a mai fost propus pentru Premiul Nobel pentru Pace în 2014
Vorbind despre această propunere, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că ar fi „fantastic” dacă Putin primeşte Nobelul, adăugând că în caz contrar „nu se întâmplă nimic”.

Vladimir Putin a fost propus pentru Premierul Nobel pentru Pace şi în anul 2014, meritul invocat atunci fiind prezentarea planului pentru neutralizarea arsenalului sirian de arme chimice şi evitarea astfel a unei intervenţii militare occidentale.

Până în prezent numai doi ruşi au primit Nobelul pentru Pace, fizicianul şi disidentul Andrei Saharov şi ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov. Acesta din urmă ar avea astfel dreptul să promoveze candidatura lui Putin, dar este puţin probabil să o facă, dat fiind că el l-a criticat adesea pe actualul lider de la Kremlin, printre altele şi pentru involuţia democratică a Rusiei din ultimii ani.