Ce boli trateaza tinctura de propolis? Ce contraindicații există

de: BZI.ro
12:01, 11 oct. 2023

Dacă vă întrebați ce boli tratează tinctura de propolis, atunci ați ajuns în locul în care o să găsiți răspunsul! Cu milenii în urmă, civilizațiile antice foloseau propolisul pentru proprietățile sale medicinale. Grecii îl utilizau pentru tratarea abceselor, asirienii îl aplicau pe răni pentru a combate infecțiile și a stimula procesul de vindecare a pielii, iar egiptenii îl foloseau în procesul de imbalsamare a mumiilor.

Ce boli trateaza tinctura de propolis?

Sunt numeroase boli/afecțiuni ce se tratează cu tinctura de propolis, dar trebuie să ținem cont că compoziția acestui produs apicol poate varia în funcție de locația albinelor și de flora la care acestea au acces. De exemplu, propolisul din Europa nu va avea aceeași compoziție chimică ca cel din Brazilia.

În acest articol, ne propunem să dezvăluim beneficiile notorii pe care această substanță aduce organismului, precum și să evidențiem contraindicațiile pe care ar fi înțelept să le aveți în vedere înainte de a utiliza un astfel de produs.

Propolisul prezintă o serie de proprietăți terapeutice valoroase, cum ar fi:

Antibacteriene: Luptă împotriva bacteriilor, ajutând la combaterea infecțiilor.
Antifungice: Este eficient în controlul ciupercilor și infecțiilor fungice.
Antivirale: Contribuie la combaterea virusurilor și la prevenirea bolilor virale.
Antiprotozoale: Combate paraziții, precum giardia.
Antiinflamatoare: Reduce inflamațiile și poate ameliora simptomele bolilor inflamatorii.
Antioxidante: Ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și a daunelor cauzate de radicalii liberi.
Potențial în caz de cancer: Unele componente ale propolisului au fost asociate cu beneficii potențiale în prevenirea și tratamentul cancerului.

În general, propolisul este considerat un tratament natural eficient pentru diverse afecțiuni, precum acneea, infecțiile bacteriene, ulcerele aftoase, rănile sau arsurile, răceala și gripa, giardioza, herpesul, inflamațiile, ulcerul peptic și întărirea sistemului imunitar.

Ce contraindicații există în consumul de propolis

Propolisul, în cantități moderate, este considerat în general sigur pentru consum, fie sub formă internă, fie topică. Rareori se raportează reacții alergice, și nu există înregistrate cazuri de toxicitate sau efecte secundare semnificative la modelele animale sau la oameni care l-au testat. Cu toate acestea, deoarece compoziția propolisului poate varia în funcție de proveniența sa, este întotdeauna indicat să citiți cu atenție instrucțiunile producătorului și să consultați un medic înainte de a utiliza astfel de produse, așa cum ar trebui să procedați cu orice supliment alimentar.

Persoanele care sunt în contact frecvent cu propolisul, cum ar fi apicultorii, prezintă un risc crescut de a dezvolta alergii la această substanță. Reacțiile alergice pot lua forma eczemelor și pot apărea în urma utilizării îndelungate a produselor care conțin propolis.

Iată câteva precauții speciale legate de utilizarea propolisului:

Sarcina și alăptarea: Se recomandă evitarea propolisului pe durata sarcinii, deoarece nu există suficiente informații despre siguranța sa în această perioadă. Cu toate acestea, utilizarea sa în timpul alăptării poate fi considerată sigură, cu menținerea dozelor sub 300 mg administrate zilnic, timp de până la 10 luni.

Astmul: Există opinii potrivit cărora anumiți compuși din propolis ar putea agrava simptomele astmului, deci se recomandă evitarea acestui produs în astfel de situații.

Hemoragii: Anumiți compuși din propolis pot încetini coagularea sângelui, ceea ce ar putea crește riscul de sângerare în cazul persoanelor cu tulburări de coagulare a sângelui.

Alergii la produse apicole: Dacă sunteți alergic la miere sau la albine, ar trebui să evitați produsele pe bază de propolis, deoarece există riscul de a dezvolta și o reacție alergică la această substanță. Așadar, în acest articol am aflat ce boli tratează tinctura de propolis, dar și ce contraindicații există.