Ceapă este un aliment-medicament, adesea recomandata în cazul problemelor respiratorii, inclusiv tuse şi răceala. Ceapă crudă poate fi utilizată şi ca expectorant, iar siropul de ceapă este un remediu excelent împotriva tuşei.
În plus, flavonoidele şi compuşii din ceapa sunt benefici pentru inima, scad colesterolul, reglează nivelul de zahăr în sânge şi ameliorează artrită. În general, ceapă este un bun antioxidant.
Efecte terapeutice extraordinare au însă şi cojile ei. Infuzia din coji de ceapă are, printre altele, puternice proprietăţi tonice, diuretice, antimicrobiene şi antispasmotice. Iată câteva probleme de sănătate care pot fi tratatate cu coji de ceapă:
1. Iritaţia ochilor
Ceaiul din coji de ceapă scade iritaţia ochilor şi menţine acuitatea vizuală – o veste bună pentru cei ce au un serviciu legat de încordarea sau de suprasolicitarea vederii.
2. Hipertensiune
Nu este nevoie să fierbeţi cojile de ceapă în apă, ci doar să turnaţi apă fiartă peste acestea, rezultând astfel un ceai. Utilizaţi-l ca un remediu pentru îndepărtarea surplusului de sodiu şi clor din organism, lucru foarte important pentru persoanele care se confrunta cu probleme de inimă. Beţi zilnic o ceaşcă de ceai din frunze de ceapă pentru controlul tensiunii arteriale.
3. Ateroscleroza
Se pun 2 linguri de coji de ceapă la 200 ml alcool, se lasă la macerat timp de 7 zile, se strecoară şi se păstrează în sticluţă de culoare închisă într-un loc răcoros. Se ia câte 15-20 picturi pe zi şi o linguriţă de ulei de floarea-soarelui. Cele 20 picături se iau cu jumatete de oră înainte de masă şi de 3 ori pe zi. Tratamentul se face timp de o săptămână, apoi va urma o pauză de o săptămână şi se repeta.
4. Spasme musculare
Dacă aveţi spasme musculare o ceaşcă de ceai din coji de ceapă, consumata înainte de culcare, vă ameliorează problema şi va ajuta să aveţi un somn linistt.
5. Gât roşu
În caz de congestie şi durere la nivelul gâtului, se prepară o infuzie din câteva coji de ceapă la o cană de apă fierbinte; după infuzare, soluţia se strecoară şi se foloseşte când este călduţă pe post de gargara.
6. Tuse seacă
Se toarnă două pahare de apă fierbinte peste doa linguri de coji de ceapă mărunţite şi se fierbe la foc domol timp de 15 minute. După ce se răcoreşte, soluţia se strecoară şi se bea câte un sfert de cană de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.
7. Întărirea sistemului imunitar, dar şi adjuvant în caz de gripă
Se amesteca o lingură de coji de ceapă mărunţite cu o linguriţă de pudra de rădăcină de lemn dulce şi o mână de ace de pin (40 – 50 g), peste care se toarnă 2 litri de apă fierbinte. Compoziţia se fierbe timp de 20 de minute, se adaugă apoi 2 linguri de măceşe zdrobite şi se mai fierbe timp de un minut. Soluţia se toarnă într-un termos, după 10-12 ore se strecoară şi se ţine la răcoare. Se consuma câte un litru pe zi.
8. Afte, stomatita şi gingivita
Se clăteşte gura cu o soluţie concentrată din coji de ceapă. Aceasta se prepară din 3 linguriţe de coji de ceapă mărunţite, peste care se toarnă 0,5 l de apă clocotită, iar apoi se lasă la macerat timp de 7-8 ore, se strecoară şi se foloseşte.
9. Cistita şi alte infecţii urinare
Se administrează câte o lingură de decoct din coji de ceapă de 3-4 ori pe zi, care se prepară din 3 linguriţe de coji mărunţite opărite în două pahare de apă clocotită.
10. Ciuperca unghiei
Zdrobiţi câteva coji uscate de ceapă şi adaugaţi peste jumătate de litru de votcă. Lăsaţi amestecul la macerat timp de 10 minute. Înmuiaţi apoi o bucată de tifon curat în acest amestec şi, ulterior, aplicaţi pe unghiile cu probleme de 2-3 ori pe zi. Un alt mod de a vindeca ciuperca unghiilor este de a înmuia unghiile într-o soluţie din foi de ceapă timp de 20-30 de minute.
11. Eczeme ale scalpului
Clătirea părului cu infuzie din coji de ceapă vindeca eczemele scalpului şi ajuta la creşterea firelor de păr.
12. Răceala şi congestie nazală
Se pun 4 linguri de ceapă într-un castron încăpător, se toarcă peste acestea apă clocotită şi se inspiră aburul timp de 5 minute.
13. Boli de rinchi şi vezica urinară
Se pun 3 linguri de coji de ceapă mărunţite la 500 ml apă clocotită, se lasă la infuzat timp de o jumătate de oră, se strecoară şi se bea câte 100 ml de 2 ori pe zi.