Ce boli pot face femeile din cauza stresului și cum să facă față acestuia

de: BZI.ro
11:54, 11 ian. 2021

Stresul îți afectează bunăstarea fizică și emoțională mai rău decât crezi. El amenință corpul uman cu o sumedemie de probleme: de la boli ale tractului gastro-intestinal la atacuri de cord. 75-90% din vizitele inițiale la medic se datorează stresului. Iar corpul feminin este deosebit de sensibil la stres.

Femeile reacționează la stres diferit de bărbați. Deși hormonii sexuali și procesele neurochimice ale sexului frumos protejează într-o oarecare măsură împotriva stresului, femeile sunt mai susceptibile la efectele sale fizice și emoționale.

Cum afectează stresul femeile

Oxitocina naturală a hormonului anti-stres este produsă la femei în timpul nașterii, alăptării și la ambele sexe în timpul orgasmului. Deci, în acest sens, frumoasa jumătate a umanității câștigă. Cu toate acestea, femeile au nevoie de mult mai multă oxitocină decât bărbații pentru a-și menține sănătatea emoțională.

Potrivit dr. Paul Rosch, vicepreședinte onorific al Asociației Internaționale de Management al Stresului, femeile sunt mai puțin afectate de abstinență și, de asemenea, experimentează mai mult stres în relații decât bărbații.

Potrivit experților de la Academia Americană a Medicilor de Familie, stresul este o expresie a instinctului natural de autoconservare. Și, deși poate alerta o femeie cu privire la un pericol iminent, cum ar fi o mașină care se apropie rapid, stresul prelungit poate afecta negativ sănătatea fizică și emoțională.

Ce boli puteți dezvolta din cauza stresului

Potrivit Institutului American de Stres, 75-90% din întâlnirile medicale inițiale sunt plângeri legate de probleme de sănătate legate de stres. Efectele stresului se pot manifesta în mai multe moduri, de la dureri de cap la sindromul intestinului iritabil.

Iată câteva reacții ale corpului la stres:

  1. Tulburari de alimentatie. Anorexia și bulimia sunt de 10 ori mai frecvente la femei decât la bărbați, iar acest lucru este cel mai probabil legat de nivelul de stres. La fel ca depresia, aceste tulburări apar din lipsa de serotonină și sunt adesea tratate cu antidepresive care cresc producția de hormon al fericirii.
  2. Dureri de stomac. Stresul te obligă să te arunci asupra alimentelor nesănătoase și „confortabile”, bogate în calorii și ușor de preparat. Un alt caz: din cauza stresului, nu poți mânca deloc nimic. Principalele tulburări de stres sunt crampele, balonarea, arsurile la stomac și sindromul intestinului iritabil. În funcție de faptul că mănânci stres sau, dimpotrivă, înfometezi, câștigi sau slăbești.
  3. Reacții cutanate. Stresul poate exacerba afecțiunile medicale existente, provocând mâncărime sau erupții cutanate.
  4. Tulburări emoționale Stresul poate duce la stări proaste persistente, iritabilitate sau probleme mentale mai grave, cum ar fi depresia. Femeile ascund mai bine furia decât bărbații, deoarece au mai multe zone cerebrale responsabile de astfel de emoții, dar sexul frumos este de două ori mai probabil să fie deprimat. Efectele stresului asupra bunăstării emoționale la femei pot varia de la depresie post natala la depresie în timpul menopauzei.
  5. Probleme de somn. Femeile care sunt stresate au adesea probleme cu adormirea sau dorm prea ușor. Acest lucru este deosebit de rău, deoarece somnul sănătos și sănătos ajută la reducerea efectelor negative ale stresului.
  6. Dificultate de concentrare. Stresul face dificilă concentrarea și gestionarea eficientă a muncii și a treburilor casnice. Dacă stresul este cauzat de probleme la locul de muncă și apoi interferează cu munca, atunci apare un cerc vicios.
  7. Boli de inimă. Stresul afectează negativ sistemul cardiovascular, crește tensiunea arterială și duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
  8. Scăderea imunității. Unul dintre cele mai provocatoare răspunsuri fizice la stres este scăderea capacității organismului de a lupta împotriva bolilor, fie că este vorba de răceli sau boli cronice.

Cum se reduce nivelul de stres

Un studiu prezentat la o reuniune recentă a Western Psychological Association a constatat că 25% din fericirea voastră depinde de cât de bine vă ocupați de stres. Și cea mai importantă strategie în gestionarea stresului a fost numită planificarea sau anticiparea a ceea ce te-ar putea supăra și folosirea tehnicilor de ameliorare a stresului. Și aceste tehnici sunt la fel de vechi ca lumea.

  • Începe să mănânci bine
  • Ia-ți timp să faci mișcare
  • Găsiți modalități de relaxare