Ce boli ascunde mâncărimea de piele: Mare atenție la ce este în spatele pruritului!

de: BZI.ro
13:28, 04 iun. 2021

Mâncărimea de piele sau pruritul este un simptom ce poate ascunde niște boli garve, de care trebuie neapărat să ne îngrijim. Mâncărimea de piele poate fi atât semnul unor alergii, adică al unor probleme dermatologice, dar ș iaunor afecțiuni mai grave, precum cele hepatice, renale, tiroidiene sau oncologice.

Pruritul poate să apară oriunde pe piele și provoacă nevoia de a te scărpina. Această senzație de mâncărime poate fi una ușoară și până la durere. Cel mai des, mâncărimea de piele apare ca o afecțiune cutanată, care poate fi provocată de pielea uscată, de afecțiuni ale pielii, precum dermatita atopică, erupții provocate de un medicament sauurticaria cauzată de un aliment sau ca o alergie.

În cazul în care mâncărimea de piele nu are o cauză cutanată, poate fi organică.

Ce boli ascunde mâncărimea de piele: Cauze cutanate

Pruritul apare în principal din cauza unor afecțiuni cutanate. Acestea pot fi determinate de pielea neîngrijită corect, înțepăturile de țânțari, păianjeni, albine, purici sau păduchi, dermatita de contact, cauzată de o reacție cutanată la o substanță sau o haină care vine direct pe piele, eczeme sau dermatita atopică.

O altă afecțiune cutanată car eprovoacă mâncărimea piele este urticaria, care poate să fie o reacție alergică sau provocată de stres, căldură sau expunerea la soare.

Și psoriazisul poate fi una dintre cauze, acesta fiind o supraproducție de celule cutanate, ca urmare a unui sistem imunitar hiperactiv.

De asemenea, unele medicamente pot provoca mâncărimea pielii. Cel mai des această reacție este întâlnită în cazul medicamentelor pentru hipertensiune arterial, a celor pentru reglarea ritmului cardiac sau a diureticelor.

Cauzele organice pot ascunde boli grave

Cauzele organice sunt mai greu de identificat și pentru a fi determinate este necesar o testare la alergeni și investigații de laborator. Pruritul colestatic este des întâlnit la pacienții cu boli hepatice, precum ciroza biliară primară, hepatita virală A, B și C sau ciroza alcoolică.

Pruritul diabeticului apare de obicei pe scalp sau în zona genital și este produs de o candidoză ce apare ca urmare a unor valori decompensate ale glicemiei. Mâncărimi ale pielii pot să apară și la pacienții cu insuficiență renală cronică, dar și la cei care fac dializă. Pruritul hematologic este cauzat de unele dezechilibre sangvine, prin creșterea producției de histamine din sânge.

Mâncărimi ale pielii pot acuza ș ipersoanele care au afecțiuni maligne ale plămânului, stomacului, colonului, prostatei, sânului și pancreasului. Pruritul poate fi un simptom al cancerului sau chiar primul semn al cancerului. Este vorba despre leucemii și limfoame, cancerul de piele sau cancerul pancreatic. De asemnea, deficitul de fier sau stresul cronic pot avea ca simptom apariția mâncărimii pielii.

Tratament pentru mâncărimea de piele

În situația în care este vorba despre o afecțiune cutanată, tratamentul diferă în funcție de cauză, dar planul de tratament presupune prescrierea de medicamente cu efect antihistaminic care să amelioreze mâncărimea pielii. În cazul în care aceste medicamente nu au efect, se poate folosi cortizonul sau derivați.

Pentru unele tipuri de prurit se pot prescrie medicamente antidepresive.

În cazul persoanelor care fac chimioterapie, pentru a evita iritațiilor, se recomandă băi cu apă călduță și hidratarea pielii cu creme după ce vă spălați.