Ce boli ascunde creatinkinaza mărită? Afecțiuni pentru care determinarea nivelului acestei enzime are relevanță în stabilirea unui diagnostic
Te întrebi ce boli ascunde creatinkinaza mărită? Ei bine, află, în rândurile următoare, care sunt acele afecțiuni pentru care stabilirea nivelului acestei enzime are releavanță în determinarea unui diagnostic.
Creatinkinaza (CK), cunoscută și sub numele de creatinfosfokinaza (CPK), este o enzimă întâlnită la nivel miocardic, muscular și cerebral. Aceasta poate fi izolată seric sub forma a patru izoenzime, cu trei fracțiuni: izoenzimă mitocondrială musculară (CK-MM), miocardică (CK-MB) și cerebrală (CK-BB), potrivit medlife.ro.
Prin urmare, creșterea CPK-MM indică o afectare musculară, creșterea CPK-MB sugerează afectarea miocardului, iar creșterea CPK-BB își poate face apariția în afectarea sistemului nervos central. Acesta din urmă constituie și un marker de supraveghere a răspunsului la tratament în cancerul de sân, prostată și cancerul pulmonar.
Ce boli ascunde creatinkinaza mărită?
Creatinkinaza crescută poate ascunde numeroase afecțiuni. Printre acestea se numără necroza sau inflamația miocardului, reprezentată de: infarct miocardic acut (la 4-6 ore de la debut), contuzie cardiacă, postchirurgie cardiacă sau toracică, manevre de resuscitare, angioplastie coronariană transluminală percutană, miocardită, tahicardie supraventriculară susținută, cardiomiopatii, colagenoze cu afectarea cordului, angiografie coronariană.
De asemenea, creatinkinaza cu valori peste intervalul de referință specific sexului pacientului se întâlnește și în necroza, inflamația sau atrofia acută a mușchilor striați: miopatie de efort (efort intens și susținut, de exemplu după un maraton), traumatisme ale mușchilor scheletici, afecțiuni ale mușchilor scheletici: miozite, distrofii musculare, polimiozită, colagenoze și vasculite (LES), paralizie periodică hipopotasemică familială, arsuri (electrice, termice), distrofie musculară, distrofie miotonică, scleroză laterală amiotrofică, status epilepticus, hipertermie malignă, hipotermie, boala McArdle.
Creatinkinaza mărită poate fi provocată și de administrarea unor substanțe, cum ar fi: alcool, cocaină, halotan, ipeca (emetina), benzen, xilen.
În final, creșterea valorilor creatinkinazei este determinată și de: infarct cerebral întins, injecții intramusculare, spasme musculare sau convulsii, hemoliază moderată, hemoragie subarahnoidiană și sindrom Reye.
Foarte important de precizat este că valoarea crescută a creatinkinazei poate fi determinată și de efortul fizic susținut, de ridicarea de greutăți sau de travaliu. Mai mult, injecțiile intramusculare pot provoca, pentru scurt timp, creșteri variabile de 2-6 ori peste valoarea normală. Valori mari de creatinkinază mai sunt întâlnite și în intoxicația cu monoxid de carbon sau în hipertermia malignă.
Când este indicată analiza creatinkinaza (CK) sau creatinfosfokinaza (CPK)?
Creatinkinaza este o analiză de sânge recomandată pentru stabilirea diagnosticului de infarct miocardic acut, accident vascular cerebral sau diverse afecțiuni musculare.
Totodată stabilirea nivelului de creatinkinază este relevantă și în stabilirea unui diagnostic de: miopatie inflamatorie (polimiozita, dermatomiozita), distrofie (distrofia musculară Duchenne și Becker), rabdamioliza, miopatie indusă de medicamente (statine, fibrați, colchicine, antimalariene și cocaină), sindrom neuroleptic malign sau miopatie endocrină (hipotiroidism).
În infarctul miocardic acut, determinarea creatinkinazei MB oferă indicații mult mai precise despre afectarea miocardică decât creatinkinaza totală. Se poate întâmpla ca analiza de creatinkinază totală să fie normală în prezența unei valori crescute de CPK-MB.