Ce boli ascunde căderea părului. Cum să îngrijești corect podoaba capilară

de: Mirela Todosi
12:23, 20 feb. 2023

Multă lume este dornică să afle ce boli ascunde căderea părului. Căderea părului este o problemă cu care se confruntă mare parte din populație, fie că este vorba de bărbați sau de femei. Pierderea a 50-100 de fire de păr pe zi nu reprezintă un motiv de îngrijorare deoarece podoaba capilară se va regenera în mod natural. Dacă pierderea părului este excesivă atunci este necesară vizita la un medic specialist pentu a identifica factorii care declanșează această problemă și tratamentul eficient. Iată cum să îngrijești corect podoaba capilară.

Ce boli ascunde căderea părului

Căderea părului este o problemă frecventă cu care se confruntă multe persoane. Pierderea podoabei capilare poate reprezenta un semnal de alarmă pentru organism. Este firesc ca după spălare să pierdem mai multe fire de păr, însă dacă pierderea este una excesivă atunci avem un motiv de îngrjorare. Cauza frecventă pentru căderea excesivă a părului este reprezentată de moștenirea genetică.

Printre factorii care favorizează pierderea podoabei capilare se află și modificările hormonale, afecțiuni sau intervenții chirurgicale la nivelul scalpului, boli ale tiroidei, alopecia, infecții la nivelul scalpului, un tratament medicamentos, decesul unei persoane dragi sau o despărțire, stresul la locul de muncă, alimentația necorespunzătoare sau alte boli asociate.

Căderea părului poate semnala afecțiuni grave ale tiroidei, dar și dereglări hormonale cauzate de sarcină, naștere, avort, administrarea de anticoncepționale sau de menopauză. Orice dezechilibru hormonal va provoca unei persoane variații de greutate, căderea părului, apariția stărilor de anxietate, depresie și oboseală cronică, dar și probleme la nivelul pielii, precum acneea.

De asemenea, stresul emoțional poate duce la pierderea podoabei capilare. Controlarea factorilor de stres și adoptarea unui regim alimentar sănătos va restabili creșterea normală a părului. Căderea excesivă a părului este asociată cu o carență de vitamine în organism. Pe lângă degradarea și pierderea podoabei capilare, multe persoane se confruntă cu mătreața și iritații la nivelul scalpului.

Remedii eficiente pentru un păr sănătos

Pierderea excesivă a părului este declanșată de numeroși factori, începând de la moștenirea genetică până la îngrijirea necorespunzătoare a părului. Pentru a preveni degradarea podoabei capilare și căderea excesivă a firelor de păr este bine să ținem cont de câteva recomandări din partea specialiștilor.

În cazul în care o persoană se confruntă cu probleme la nivelul părului și scalpului este eficient un tratament bazat pe biotină și aminoacizi. De asemenea, benefice sunt și niște creme sau geluri cu rol de stimulare a creșterii părului. Când vine vorba de îngrijirea părului, se recomandă utilizarea de șampoane și produse de îngrijire fără parabeni și sulfați, folosirea unui pieptene cu dinți largi pentru a evita ruperea firelor de păr, dar și alimentația bogată în fructe și legume.

Un stil de viață sănătos va preveni căderea părului și degradarea în timp a acestuia. În cazul doamnelor și domnișoarelor este bine să evite uscarea părului cu foehnul, să folosească rar placa de păr sau ondulatorul, să evite strângerea părului în coadă, coc sau împletituri și să reducă în mod considerabil cantitatea de spumă, ceară și fixativ.

Căderea excesivă a părului reprezintă un semnal de alarmă pentru organism și poate ascunde probleme grave de sănătate. Pentru a preveni pierderea podoabei capilare trebuie să ținem cont de recomandările specialiștilor și să adoptăm un stil de viață sănătos și echilibrat.