Ce boli ascund durerile de cap. Când devine un motiv de îngrijorare
Ce boli ascund durerile de cap? Deși adesea considerăm că acestea sunt doar rezultatul stresului sau al oboselii, acestea pot fi semne ale unor afecțiuni mai grave. Înțelegerea legăturii dintre aceste dureri și diferite condiții medicale este crucială pentru a identifica cauzele subiacente și a primi tratamentul adecvat.
Dacă te-ai întrebat ce boli ascund durerile de cap, ei bine, acestea nu sunt întotdeauna simple și nevinovatem, ele pot indica prezența unor afecțiuni serioase. De la migrene și cefalee tensională până la tulburări mai grave, cum ar fi tumori cerebrale sau probleme de circulație, este important să recunoaștem semnalele pe care durerile de cap ni le transmit.
Ce boli ascund durerile de cap
Una dintre cele mai frecvente dureri de care ne plângem în vremurile moderne este durerea de cap. De cele mai multe ori, cauzele nu sunt grave. În cazul durerilor persistente, medicul decide dacă cefaleea ascunde alte boli. Durerile de cap pot fi cauzate de o simplă contractură musculară în zona cervicală, sau de stres, dar și de boli grave.
Durerea resimțită în cefalee este generată de inflamația țesuturilor din zona capului și gâtului care au receptori de durere, precum vase de sânge, nervi, mușchi. Iar această inflamație poate apărea din cauze diverse, de la o infecție sezonieră la afecțiuni din sfera ORL, probleme oftalmologice sau stomatologice sau boli neutologice.
Confundate de cei mai mulți oameni, durerile de cap și migrenele nu sunt același lucru. În migrenă, durerea se manifestă pe o singură parte a capului, pulsează și poate să dureze de la câteva zeci de minute la câteva zile și este, de regulă, însoțită de o senzație de greață și de sensibilitate la lumină, sunete și mirosuri puternice.
Encefalita este inflamația sever ă a creierului, cel mai frecvent cauzată de infectii cu virusuri sau bacterii . În acest caz, durerile de cap pot fi însoțite de: febră, convulsii, sensibilitate la lumină și sunete, tulburări motorii, rigiditate la nivelul gâtului, somnolență, iritabilitate, anxietate, confuzie/ dezorientare, halucinații, tulburări de memorie și pierderea conștienței.
Infecție de natură virală sau bacteriană a meningelui, meningita se manifestă prin durere resimțită ca o presiune în cap, febră și fotofobie. Poate duce la afectarea permanentă a creierului și nervilor și la septicemie.
Dacă în urma unei lovituri de cap sau mușcături de țânțari, apar dureri de cap, amețeli și greață, confuzie, convulsii, căderi, tulburări de memorie sau pierderi de conștiință, trebuie apelat de urgență le medic.
Când devine această durere un motiv de îngrijorare
Durerea de cap care nu cedează și este însoțită de oricare din simptomele descrise de mai sus trebuie să funcționeze ca un semnal de alarmă, astfel că, trebuie apelat de urgență la medic dacă cafeleea se manifestă ca un tunet, poate semnala o hemorogie subarahnoidiană cauzată de un anevrism rupt.
De asemenea, trebuie apelat de urgență la medic, dacă durerea de cap este însoțită de febră și rigiditatea gâtului; apare asimetria feței/ adică doar o parte a parezei faciale, pentru că anunță un AVC; apare tandemul de dureri de cap și amețeli, aici este vorba despre suspiciune de anevrism cerebral, AVC, complicații după un traumatism cranian; durerea se combină cu febră, convulsii, vărsături, tulburări de vorbire, de vedere, de mobilitate ori cognitive sau pierderea conștienței.
Este important ca medicul să descopere rapid ce boli se ascund în spatele durerilor de cap, pentru a putea trata cauza și a preveni complicațiile.
Pe lângă afecțiunile enumerate mai sus, durerile de cap pot fi cauzate și de tensiunea musculară provocată de stresul cronic sau poziții vicioase ale corpului, dar și de stres și anxietate, care pot declanșa contracții musculare în zona capului și a gâtului. De asemenea, obosirea ochilor din cauza expunerii îndelungate la ecrane sau cititului poate duce la dureri de cap.
Odată ce știi ce boli ascund durerile de cap trebuie să fii și mai atent la factorii precum deshidratarea, consumul excesiv sau insuficient de cofeină, alimentația necorespunzătoare și schimbările bruște de mediu care pot contribui și ele la aceste dureri.