Ce beneficii mai puțin cunoscute are consumul de pește

de: BZI.ro
14:02, 02 nov. 2020

Ce beneficii are consumul de pește. Acest tip de carne este recomandat pentru toate categoriile de persoane, cu unele mici excepții. Puteți consuma pește fie că va doriți să slăbiți, fie că va doriți să gășiți alternative sănătoase la alte tipuri de carne. De asemenea, este indicat și dacă vreți să aveți o alimentație echilibrată din punct de vedere nutrițional. Cu toate acestea, peștele trebuie consumat cu moderație, deoarece poate conține anumite substanțe toxice.

Carnea de pește este o excelentă sursă de acizi grași esențiali omega-3 și omega-6. De asemenea, este bogat în proteine, vitamine (A, B12, D, E) și minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Cu toate acestea, proporția substanțelor minerale și nutritive din acest aliment diferă în funcție de specia peștelui.

Așadar, cel slab (care are carnea albă) conține mai puține grăsimi și acizi grași esențiali omega-3 decât cel gras (cu carnea roșie). Însă dincolo de această diferență, ambele tipuri de pește, dar și fructele de mare, au foarte multe beneficii pentru organismul uman. Cu toate acestea trebuie șă fim cu băgare de seamă la anumite aspecte.

Ce beneficii are consumul de pește

Printre cele mai importante beneficii ale consumului de pește amintim prevenirea osteoporozei, datorită vitaminei D, dar și a anemiei, prin conținutul de fier. Totodată, acest tip de carne accelerează arderile, datorită conținutului bogat de iod. Mai mult, peștele, fiind bogat în acizi grași esențiali, scade riscul de boli cardiovasculare. Acizii omega-3 și omega-6 contribuie la scăderea nivelului de colesterol rău și previn înfundarea arterelor.

De asemenea, carnea de pește previne inflamațiile și este recomandată persoanelor care suferă de artrită reumatoidă. Specialiștii consideră că cea mai bună dietă pentru păstrarea sănătății articulațiilor este cea mediteraneană. Mai mult, consumul de pește are efecte pozitive asupra depresiei și a tulburării bipolare.

Nu în ultimul rând, consumul anumitor specii de pește este indicat pentru mărirea aportului de calciu în organism. Și ne referim aici la peștii de dimensiuni mici (hamsii, sardine, anșoa)care conțin cantități importante de calciu. Totodată, calciul este esențial prevenirea hipertensiunii arteriale și a bolilor cardiovasculare.

Precauții în privința consumului de pește

Cu toate acestea, oricât de sănătoasă ar fi carnea de pește, trebuie să fiți precaut atunci când o cumpărați. Și aceasta deoarece anumite sortimente conțin mercur, care, în cantități prea mari, poate dauna organismului. Așadar, femeile însărcinate, cele care vor să rămână însărcinate, cele care alăptează și copiii ar trebui să acorde o atenție sporită în acest caz. Aceste categorii de persoane ar trebui să evite consumul de carne de pește cu un conținut ridicat de mercur.

În ce proporție se găsește mercurul în funcție de soiul peștelui

Astfel, soiurile de pești care au un conținut ridicat de mercur sunt merlinul albastru, peștele spadă, rechinul și macroul. Aceste sortimente ar trebui evitate de categoriile amintite mai sus. În schimp, un conținut moderat de mercur se găsește în pionul portocaliu, în merluciu și în epinefrel. Aceste soiuri pot fi consumate cel mult o dată pe lună.

De asemenea, un conținut scăzut de mercur au heringul și tonul la conservă. Acestea pot fi consumate de două ori pe săptămână. Iar soiurile de pește cu un conținut foarte scăzut de mercur sunt somonul, codul și eglefinul. Acest tip de pește poate fi consumat fără restricție.

Și dacă tot am aflat ce beneficii are consumul de pește, ar trebui să mai știți că persoanele hipertensive sau cu boli hepatice ar trebui să evite consumul de pește afumat și sărat.