Ce beneficii are pudra de turmeric. Află cum o poți prepara de unul singur

de: Andreea Stan
13:27, 03 dec. 2024

Pudra de turmeric este o mirodenie de un portocaliu profund, cunoscută pentru că adaugă culoare, aromă și nutrienți alimentelor. Un văr al ghimbirului, provine din rădăcina unei plante asiatice native și a fost folosit în gătit timp de sute de ani. A fost, de asemenea, utilizat în medicina ayurvedică și în alte forme tradiționale în China și India.

Ingredientul activ din turmeric este un compus natural, numit curcumină, ce are atât proprietăți antioxidante, cât și antiinflamatorii.

Ce beneficii are pudra de turmeric

Cele mai multe studii despre această plantă folosesc pudră de turmeric ce conține curcumină în principal, cu doze care depășesc, de obicei, 1 gram pe zi, ceea ce înseamnă că ar fi greu să se atingă aceste niveluri doar prin utilizarea ca mirodenie. De aceea, unii oameni aleg să folosească suplimente.

În plus, curcumina este slab absorbită în fluxul sanguin. Pentru a experimenta efectele sale complete, biodisponibilitatea acestuia, respectiv rata la care corpul tău absoarbe o substanță, trebuie să se îmbunătățească. Este util să-l consumi cu piper negru, care conține piperină, o substanță naturală ce îmbunătățește absorbția curcuminei cu 2.000 la sută. De fapt, cele mai bune suplimente conțin piperină, iar acest lucru le face substanțial mai eficiente. Acesta este un bun leac bătrânesc pentru alergii.

Curcumina este, de asemenea, solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că se descompune și se dizolvă în grăsimi sau ulei. De aceea ar putea fi o idee bună să iei suplimente de curcumină împreună cu o masă bogată în grăsimi. De asemenea, este o substanță bioactivă care poate ajuta la combaterea inflamației și durerilor de picioare, deși sunt necesare doze foarte mari pentru a produce rezultate medicinale. Se crede că daunele oxidative sunt unul dintre mecanismele din spatele îmbătrânirii și al multor boli. Aceasta implică radicalii liberi, molecule foarte reactive cu electroni nepereche, ce tind să reacționeze cu substanțe organice importante, cum ar fi acizii grași, proteinele sau ADN-ul.

Chiar și la vârsta adultă, neuronii din creier sunt capabili să formeze noi conexiuni, iar în anumite zone ale creierului se pot multiplica și crește în număr. Unul dintre principalii factori care conduc acest proces este factorul neurotrofic derivat din creier, ce joacă un rol în memorie și învățare și poate fi găsit în zone responsabile pentru alimentație, hidratare și greutatea corporală. Multe tulburări cerebrale comune au fost legate de niveluri scăzute ale proteinei, inclusiv depresia și boala Alzheimer. Atât studiile pe animale, cât și cele pe oameni au descoperit că pudra de turmeric poate fi o soluție în acest caz. Astfel, ar putea fi eficientă în întârzierea sau chiar inversarea multor boli ale creierului și a scăderilor funcției cerebrale legate de vârstă.

Cum să faci pudra acasă

Pentru a face pudră de turmeric acasă, trebuie să decojești rădăcina, astfel că ai nevoie de aproximativ 400 de grame pentru această rețetă. Ar fi util să porți mănuși, deoarece îți va păta mâinile. De asemenea, poți pune un prosop sau o tavă de copt pe care să lucrezi, pentru a-ți proteja suprafețele. Puteți apoi folosi coaja în smoothie-uri pentru fibră.

Mai departe, taie rădăcinile de turmeric în felii subțiri și egale, cu cât bucata este mai subțire, cu atât procesul de uscare este mai rapid. Aranjează-le ulterior pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, fără să se suprapună șo coace-le în cuptor la 100 de grade Celsius, timp de aproximativ 2 ore. Verifică dacă s-au uscat în aproximativ o oră și jumătate, deoarece, în funcție de grosimea și conținutul de apă, precum și de cuptor, turmericul ar putea avea nevoie de mai puțin sau mai mult timp.

De asemenea, poți să le usuci într-un loc bine ventilat, dar acest lucru ar putea dura până la 14 zile, în funcție de umiditatea din zona și din casă. Turmericul este gata când este uscat și crocant. Feliile vor fi, de asemenea, mai mici ca dimensiune. Pentru a verifica dacă sunt complet uscate, poți rupe o bucată în jumătate. Dacă se îndoaie în loc să se rupă, atunci mai trebuie să stea la cuptor. Odată ce ai terminat, adaugă feliile într-un robot de bucătărie sau într-o râșniță și măcină-le până obții o pudră fină. Cerne-o printr-o sită pentru a colecta bucățile mai mari, care vor trebui măcinate din nou și depoziteaz-o într-un recipient de sticlă etanș, într-un loc întunecos și uscat. Pudra de turmeric poate fi păstrată și folosit timp de un an.