Ce beneficii are crema de arnică? Cum se poate prepara tinctura din plantă acasă?
Crema de arnică are multiple beneficii pentru piele, reducând inflamațiile și durerile. Aceasta nu este recomandată sa fie administrată oral deoarece poate fi toxică pentru persoane. Cu toate acestea, dacă planta este diluată poate fi consumată, însă doar la recomandarea medicului. De asemenea, tinctura de arnică poate fi folosită pentru vindecarea pielii arse. Tratamentul poate fi preparat doar cu ajutorul a două ingrediente.
Arnica este foarte apreciată deoarece poate fi utilizată ca remediu pentru multiple afecțiuni precum: echimoze, edem, vânătăi, hemoroizi, ulcerații ale gurii și gingiilor.
Ce beneficii are crema de arnică?
Planta este folosită în scopuri medicinale încă din anii 1500. Aceasta poate fi utilizată sub formă de cremă, unguent, balsam, tinctură, infuzie sau alifie. Poate fi aplicată direct pe piele, însă nu este recomandată ingerarea plantei. Deși unele remedii bazate pe arnică pot fi administrate oral, planta este prezentă într-o formă diluată, doza nefiind periculoasă pentru persoane. Aplicată sub forma de cremă sau gel, arnica are numeroase beneficii, stimulând procesul de vindecare. Tratamentul favorizează ameliorarea durerilor și reducerea umflăturilor. Aceasta are proprietăți antiinflamatoare și antiseptice. În cazul persoanelor ce au trecut printr-o intervenție chirurgicală, crema de arnică poate fi utilizată pentru vindecarea mai rapidă a zonei afectate.
De asemenea, aceasta este recomandată pentru zonele inflamate de la nivelul picioarelor și a gleznelor. Crema poate fi utilizată și pentru diminuarea inflamațiilor cauzate de către mușcăturile insectelor. Totodată, un studiu a demonstrat faptul că după ce tratamentul a fost utilizat de două ori pe zi, timp de trei săptămâni, durerea și rigiditatea de la nivelul mâinilor și a genunchilor, în caz de osteoartrită, au fost diminuate. Pe lângă cremă, ceaiul de arnică poate fi utilizat extern pentru a distruge germenii. O altă băutură ce poate fi folosită extern este și ceaiul de gălbenele ce este benefic pentru tratarea rănilor.
Cum se poate prepara tinctura din plantă acasă?
Un alt mod în care puteți utiliza planta este și sub formă de tinctură. Aceasta este benefică pentru calmarea și vindecarea pielii ce a fost expusă la soare, deshidratate sau a pielii degerate de la frig. Este recomandată aplicarea tratamentului de câteva ori p zi, prin masaj, până când observați că pielea este refăcută complet. Totodată, tinctura poate fi folosită și ca pansament natural pentru rănile deschise, arsuri, infecții sau diferite tipuri de eczeme. Aceasta este recomandată pentru a fi utilizată în timpul sezonului rece deoarece are rolul de a regla temperatura corpului, crescând rezistența la frig.
Pentru prepararea tincturii acasă aveți nevoie de două linguri de flori de arnică și jumătate de litru de alcool de 70 la sută. Într-un vas de sticlă se vor amesteca cele două ingrediente, apoi vor fi lăsate timp de 10 zile într-un loc cald. Ulterior, veți strecura tinctura într-un alt vas de sticlă de culoare închisă, apoi o puteți utiliza pentru masarea articulațiilor sau a mușchilor.
Crema de arnică are numeroase beneficii pentru persoanele ce au pielea inflamată, ajutând la stimularea procesului de vindecare. O altă plantă benefică pentru piele este și pălămida ce poate fi utilizată sub formă de ceai, infuzie sau chiar și în mâncare, fiind bogată în vitamina C.