Ce beneficii are ceaiul de tei

de: alina.tibichi
15:22, 25 mai 2020

Balsam pentru gâtul iritat, somnifer eficient sau anticearcăn natural, florile de tei nu lipsesc din dulăpiorul cu ceaiuri al niciunui adept al tratamentelor naturale. Specialiştii în fitoterapie le recomandă pentru numeroase afecţiuni, de la insomnie până la bronşită.

Mirosul plăcut al florilor de tei se datorează unei cantităţi mici de ulei volatil din compoziţia acestora. Acest ulei stă la baza acţiunii neurosedative şi antispastice a infuziei de tei. În plus, mucilagiile conţinute de florile acestei plante reduc inflamaţiile căilor respiratorii, ceea ce le transformă într-un remediu eficient împotriva bronşitelor.

Infuzia de tei se prepară dintr-o linguriţă sau două de flori la 250 ml apă clocotită. Se beau două-trei căni de ceai călduţ pe zi, îndulcit cu miere sau zahăr. Nu adăugaţi mierea în ceaiul fierbinte, pentru că poate deveni toxică. Iată în tratamentul căror afecţiuni e recomandată infuzia de tei:

  • contribuie la vindecarea răcelii şi gripei, mai ales când acestea sunt însoţite de febră, pentru că provoacă transpiraţie, care face să scadă temperatura corpului;
  • are acţiune liniştitoare în cazurile de tuse, bronşită, ajutând la eliminarea secreţiilor bronşice;
  • influenţează favorabil stările nervoase;
  • măreşte diureza şi secreţia biliară;
  • florile de tei, cu muşeţel şi mentă, uşurează digestia şi tonifică stomacul.

Gargara cu flori de tei calmează şi face să dispară inflamaţia amigdalelor. Infuzia se obţine din 4 linguri de flori la 200 ml apă, la care se adaugă o jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu.