Ce avere are omul de afaceri Mohammad Murad

de: BZI.ro
16:16, 15 iun. 2020

Ce avere are Mohammad Murad. Venit în România pentru a studia medicina, după doar doi ani cât a profesat, s-a reprofilat cu succes către afaceri. Schimbarea a fost una inspirată dacă ținem cont de imperiul pe carte l-a construit. Mai mult, Mohammad Murad este cel care a introdus shaorma în meniul românilor. Intrat în afacerile turistice din 1998, este în prezent hotelierul român cu cea mai mare capacitate de cazare.

Mohammad Murad a ajuns în România în 1983, trimis de părinți pentru a studia Medicina. Tânărul libanez, pe atunci în vârstă de 17 ani, a făcut primii 3 ani de facultate la Iași. S-a transferat apoi la București unde era student un alt frate de-al său, terminând facultatea în 1988. Și-a început la Spitalul Colentina ca medic neurolog și a profesat doar doi ani. Considerând că nu va câștiga prea bine ca medic, intră în afaceri în 1991. După două business-uri ratate, fiind înșelat de partenerii săi, devine antreprenor cu acte în regulă în 1992. Acest lucru are loc odată cu deschiderea primului restaurant Spring Time.

Singur mărturisește că nu avea experiență în alimentația publică însă a învățat pe parcurs. Iar în mai toate afacerile pe care le derulează a aplicat modele de business din țara natală. Și nu a greșit deoarece afacerile îi merg din plin, clasându-se pe un loc onorabil în topul bogaților României. Cu toate acestea, se consideră o persoană foarte sentimentală. Astfel, dacă i s-ar oferi o nouă șansă, astăzi ar alege să profeseze medicina și nu s-ar mai îndrepta spre afaceri.

Ce avere are Mohammad Murad

Cu afaceri în alimentație publică, turism și imobiliare, Mohammad Murad este un antreprenor de succes. Cultura ospitalității dobândită în țara natală i-a fost de mare ajutor și l-a propulsat în fruntea hotelierilor din România. Printre afacerile lui Mohammad Murad se numără restaurantele din rețeaua Spring Time, dar și cele 20 de hoteluri. Unitățile sale de cazare au peste 10000 de locuri, ceea ce l-a transformat în cel mai mare operator turistic din țară.

Cele mai multe hoteluri se află pe litoral, însă un proiect de suflet pentru afaceristul libanez este Lido din București. Acest hotel a fost recent renovat și redeschis după 9 ani de inactivitate. Mohammad Murad este cel care a introdus conceptul de bufet suedez în restaurantele de pe litoralul românesc. La început a fost un pic dezamăgit deoarece mulți turiști obișnuiau să ia mâncare și la pachet.

Însă aceștia au fost primii pașii ai introducerii concepului all inclusive pe litoralul autohton. Mohammad Murad este de altfel primul hotelier care a implementat acest sistem în hotelurile de la malul mării. Și de această dată recunoaște că s-a inspirat din modelele similare din Liban. Toate afacerile pe care le controlează fac din Mohammad Murad un antreprenor de succes. Averea sa este estimată la 130-150 milioane de euro, ceea ce-l clasează pe locul 32 în Top 300 cei mai bogați români.

Omul care „a introdus” shaorma în limba română

Despre Mohammad Murad se poate spune că este cel care a introdus „introdus” shaorma în limba română. Acest proces are loc începând cu anul 1992, odată cu deschiderea primului fast food oriental din București, Spring Time. Pe vremea aceea, știau doar de kebab, așa că omul de afaceri a plusat inspirat. Astfel, shaorma libaneza a prins foarte bine în comparație cu kebabul turcesc. În momentul de față, Mohammad Murad controlează 16 restaurante Spring Time, care sunt axate pe fast food. Totodată, Mohammad Murad este la al doilea mandat de președinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

Omul de afaceri libanez are două fete, Laial și Mirna. Laial studiază turismul și se pare că-i va călca pe urme. Așadar, averea lui Mohammad Murad va rămâne pe mâini bune.