Ce avem de făcut pentru a pregăti niște aperitive spectaculoase

de: BZI.ro
11:58, 28 ian. 2022

La orice petrecere există aperitive spectaculoase care sunt servite înaintea felurilor de mâncare mai consistente. Sunt și petreceri la care tot ce se servește sunt platourile cu aperitive. Genul acesta de petreceri se numesc recepții și cocteiluri. Desigur, în acest caz, aperitivele trebuie să fie cât mai senzaționale și speciale.

Originea termenului de „aperitiv”

Acest termen își are originea în cuvântul latin „aperire” care înseamnă „a deschide”. Astfel, putem spune că acest cuvânt nu are nevoie de prea multe explicații. Aperitivul are scopul de a „deschide” sau de a stimula treptat pofta de mâncare. Acesta ne pregătește stomacul pentru restul preparatelor care urmează a fi servite la petrecere.

De regulă, aperitivul este servit odată cu băutura alcoolică. Acest lucru a început în Franța, în perioada anului 1850. Atunci, chimistul Joseph Dubonnet a creat o băutură amestecând vin și chinină, amestec cunoscut pentru calitatea sa de a combate paludismul. Soția sa a fost prima care a experimentat acest amestec. Aceasta și-a făcut un obicei din a bea câte un pahar cu acea băutură, înainte de a lua masa.

Astfel, băutura i-a preluat numele, iar astăzi „Dubonnet” este servit aproape întotdeauna împreuna cu aperitivul.

Acest termen își are originea în cuvântul latin „aperire” care înseamnă „a deschide”

Pregătirea unor platouri de aperitive spectaculoase

Poate fi foarte obositor să organizezi o petrecere și este foarte greu să te decizi mai ales când vine vorba de felurile de mâncare. Deși, cea mai multă atenție o oferim felurilor principale, nu pot fi întotdeauna pe placul tuturor invitaților. De aceea, platourile cu aperitive nu trebuie să lipsească niciodată de la o petrecere. În general, oamenii invitați vor consuma ceea ce le place de pe acele platouri. De regulă, cele mai reușite petreceri vor merge pe ideea platourilor cu „de toate”.

Aperitivele sunt cele care deschid toată festivitatea, și acest lucru va fi ținut minte de către invitați.

Pentru ca aperitivele să aibă succes, trebuie să fim atenți la numărul de invitați.

Atunci când sunt mai puțin de zece invitați, în jur de trei platouri sunt suficiente. Dacă numărul invitaților oscilează între zece și douăzeci, ar fi bine să se pregătească cinci platouri. Iar dacă invitații pot ajunge și în număr de 40, trebuie pregătite șapte sau opt platouri bogate.

Platoruile cu aperitive nu trebuie să lipsească niciodată de la o petrecere

Categoriile principale ale aperitivului

Aperitivele sunt grupate în mai multe categorii. Pentru ca petrecerea să aibă cât mai mult succes, ar fi bine să servim câte un platou din fiecare categorie. Dacă asta ar însemna prea multe platouri pentru volumul petrecerii, atunci este bine să pregătim măcar două sau trei categorii. Astfel, invitații vor avea libertatea de a alege ce este pe placul lor, și vor fi nerăbdători să vadă și să guste felurile principale.

Unul dintre cele mai pregătite aperitive este cel „de grădină”. Acesta conține tot felul de legume, fructe (iar cartofii și măslinele sunt, de obicei, nelipsite de pe aceste platouri). Desigur, este bine să știm preferințele invitaților în materie de legume și fructe pentru a nu da greș.

Unul dintre cele mai pregătite aperitive este cel „de grădină”

Însă, dacă aceștia nu se dau în vânt după produsele „de grădină”, există mereu aperitivul pe bază de proteine. Aici intră carnea feliată, chifteluțele, aripioarele de pui, preparatele din ou.

Mai există și preparatele pe bază de amidon. În această categorie sunt incluse sandwich-urile, biscuiții, produsele de patiserie, chiar și feliile de pizza.

Mereu trebuie să existe un platou și cu mici gustări, cum ar fi nucile, covrigeii, chips-urile ș.a. Pe lângă acestea, un platou cu garnituri este obligatoriu. Pentru cât mai multă savoare adusă celorlalte preparate, putem servi și sosuri.

Platourile nu trebuie să includă mereu aperitive spectaculoase, însă dacă vrem să ne impresionăm prietenii, trebuie să ținem cont de anumite reguli.

Mereu trebuie să existe un platou și cu mici gustări