Ce au găsit inspectorii APIA la fermele din Iași, verificate până acum! Controalele continuă până la finalul lunii septembrie 2023
Inspectorii APIA au verificat 136 de fermieri din Iași care exploatează peste 14.000 de hectare. Aceștia nu au găsit nereguli grave, iar în ultimii ani a scăzut numărul celor care trebuie să dea înapoi banii pentru subvențiile încasate necuvenit
Inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași au verificat jumătate din fermele selectate pentru a fi controlate în acest an. Astfel, au fost verificați 136 de fermieri care exploatează peste 14.000 de hectare de teren agricol și care dețin ferme zootehnice. Aceștia au găsit nereguli doar la câțiva, iar acestea se referă la nerespectarea condiției de ecocondiționalitate.
Respectarea ecocondiționalității este obligatorie pe tot parcursul anului, inclusiv pentru parcelele nesolicitate la plată și pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producției. Controalele APIA se derulează la o parte din fermierii care au depus, anul acesta, cererile unice pentru obținerea subvențiilor, aceștia fiind selectați pentru a fi controlați de un program gestionat de APIA la nivel central. Anul acesta au fost depuse de fermierii din Iași 16.660 de cereri pentru 277.300 de hectare.
Inspectorii APIA verifică fermierii din Iași până la finalul lunii septembrie 2023
Pe lângă cele două verificări făcute în fiecare an, controlul clasic, unde fermierii sunt inspectați de specialiștii APIA pe bază de GPS, adică suprafețele agricole declarate și extrase din eșantionul de control, dar și cel de teledetecție, prin care se primesc imagini de la Comisia Europeană, se verifică cu spectrul de culoare, pentru a se stabili dacă toate culturile corespund cu realitatea, a fost introdus un al treilea tip de control. Acesta este de monitorizare și a început de la depunerea cererii fermierului, prin care se evită suprapunerile și supradeclarările.
Atât ieșenii cu terenuri agricole, cât și cei cu ferme zootehnice vor fi verificați de APIA, fiind vorba de peste 200 de persoane. Controalele din fermele din Iași au ca scop verificarea datelor furnizate de crescători în cererea de solicitare a ajutorului de stat, în documentele atașate acesteia sau în alte declarații, a respectării conformității, cu toate criteriile de eligibilitate, cu angajamentele și cu verificările altor obligații privind schema de ajutor, dar și a condițiilor în care este acordat ajutorul.
Fermierii găsiți cu nereguli riscă eliminarea de la plată
Controalele pot fi completate și de verificări încrucișate care au ca scop evitarea acordării de sprijin necuvenit sau a aceluiași tip de ajutor de mai multe ori pentru aceleași animale, dar şi evitarea cumulării necorespunzătoare de ajutoare în cadrul schemelor de sprijin.
Orice fermier din județ care solicită sprijin financiar din fonduri europene și naționale trebuie să respecte normele de ecocondiționalitate pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatației, indiferent de mărimea lor, inclusiv pe cele neeligibile și pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producției. Nerespectarea de către fermieri din neglijență, din neștiință sau în mod intenționat a normelor privind ecocondiționalitatea conduce la aplicarea sancțiunilor administrative de reducere a plăților sau excluderea de la plată pentru unul sau mai mulți ani, după caz, potrivit APIA. Anul trecut au fost controlați 483 de fermieri .
Inspectorii APIA Iași verifică fermierii selectați în eșantionul de control până la finalul lunii septembrie 2023.