Ce au descoperit medicii din Iași în urma unui studiu efectuat pe studenți – FOTO
Prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, trage un semnal de alarmă pentru studenții care se află în sesiune. Pericolul la care se expun aceștia este mare, arată un studiu făcut la Iași. De la iritații la nivelul ochilor și senzație de corp străin se poate ajunge la cataractă.
Studenții din Iași care sunt în sesiune, mai predispuși să fie diagnosticați cu cataractă
În urma unui studiu pe care medicul l-a făcut asupra studenților din Iași care se află în sesiune s-a constatat faptul că pentru aceștia a crescut de trei ori iritarea conjunctivei. Principalul factor care are un impact negativ asupra ochilor este lumina albastră emanată de ecranul telefonului, al calculatorului sau al tabletei. Din acest motiv, medicii oftalmologi recomandă control și utilizarea unor lentile de protecție.
„Noi am făcut un studiu pe studenți și am observat că la aceștia a crescut de trei ori iritarea conjunctivei numai prin faptul că au stat și stau în continuare, în sesiune, în fața unui gadget care are lumină albastră. Este știut faptul că, atunci când se apropie un examen, se stă mai mult în fața calculatorului, se citește mai mult, se pune mai multă presiune asupra ochilor. Din acest motiv se recomandă un examen oftalmologic, în primul rând, apoi portul unor ochelari cu protecție pentru lumina albastră, chiar fără dioptrii, dar care să aibă protecție pentru calculator”, a subliniat prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.
Medicul oftalmolog trage un semnal de alarmă în urma unui studiu realizat la Iași
Este cunoscut faptul că, în această perioadă, stresul este mult mai mare pentru studenți. Specialiștii denumesc acest fenomen burnout, fiind reprezentat de diferența mare între cerințele academice și capacitatea studentului de a le împlini, lipsa de control asupra materiei studiate sau cerințelor proiectelor. Cu toate acestea, senzația de corp străin și de iritație la nivelul ochilor nu trebuie neglijată pentru că poate duce la afecțiuni mult mai grave.
„La adult, statul mult în fața unei lumini albastre poate determina o cataractă mult mai devreme și poate dezvolta o degenerescență maculară legată de vârstă. Se vorbește foarte mult de lumina albastră, de efectul pe care-l dă asupra cristalinului, a retinei, asupra viciilor de refracție. Cu toate acestea, cei care stau în fața unui calculator sau a unei tablete mai au și o poziție deficitară, atunci pot fi probleme care țin de coloană, picioarele flectate, un sindrom al mâinii care umblă pe mouse, toate acestea sunt modificări sistemice care țin utilizarea unui gadgeturi și duc la astfel de modificări.
Pentru cei care stau multe ore în fața unui calculator este recomandat să facă pauză la fiecare 20 de minute”, adaugă prof. dr. Camelia Bogdănici în legătură cu studiul făcut asupra studenților care sunt în sesiune.