Ce ascunde durerea de picioare? Semne care anunță afecțiuni grave

de: BZI.ro
13:02, 21 iun. 2022

Multe persoane se întreabă ce ascunde durerea de picioare. Ei bine, în spatele acestui disconfort, se pot ascunde, uneori, afecțiuni grave, care necesită tratament imediat.

De regulă, durerile de picioare și umflarea gleznelor nu constituie motiv de îngrijorare, mai ales dacă simptomele apar la persoanele sedentare, la cele supraponderale, la cele care poartă încălțăminte inadecvată sau la femeile însărcinate. Însă, dacă simptomele durează o perioadă mai lungă de timp și sunt însoțite și de alte manifestări, acestea ar putea fi semnele unei probleme grave de sănătate.

De aceea, vă încurajăm să mergeți la un consult medical, pentru a vă asigura că nu suferiți de o afecțiune severă și pentru a vă scuti de cheltuieli inutile. Și remediile naturiste vă pot ajuta.

De regulă, durerile de picioare și umflarea gleznelor nu constituie motiv de îngrijorare, mai ales dacă simptomele apar la persoanele sedentare, la cele supraponderale, la cele care poartă încălțăminte inadecvată sau la femeile însărcinate.

Ce ascunde durerea de picioare?

Durerile de picioare se manifestă, în special, la femei, din cauza particularităților hormonale. Mai poate să apară și senzația de picioare grele sau umflate, provocată de circulația proastă a sângelui. Aceasta, însă, poate duce la probleme mai grave, cum sunt flebitele sau varicele, situații care necesită atenția specialistului. De asemenea, responsabilă pentru senzația de picioare umflate poate fi și retenția de apă.

Printre afecțiunile care pot genera dureri de picioare se numără diabetul și artrita reumatoidă.

Diabet

Odată cu trecerea timpului, persoanele care suferă de diabet zaharat se pot confrunta cu dureri de picioare. Acestea anunță boli localizate la nivelul piciorului, care, în unle cazuri, pot conduce la complicații și, implicit, la amputare.

Cele mai frecvente simptome ale piciorului diabetic sunt: amorţeli sau furnicături resimţite în picior; pierderea reflexelor, în special în glezna; pierderea echilibrului şi a coordonării; uscarea pielii; apariţia unor bătături pe talpă, ulceraţii, infecţii, deformări, dureri osoase şi dureri articulare.

Artrită reumatoidă

Artrita reumatoidă reprezintă o afecțiune autoimună, care se manifestă prin: oboseală, dureri articulare, umflare și rigiditate la nivelul articulațiilor afectate.

În timp, pacientul poate dezvolta, din cauza bolii, contracturi articulare la mâini și picioare, care pot duce la deformarea acestora. Contracturile își fac apariția la degetele de la picioare, fapt ce determină schimbarea graduală a formei spre exterior, dar și umflarea acestora. Se poate ajunge și la modificarea flexibilităţii articulaţiilor, ceea ce generează bătături și dureri în zona gleznelor.

Printre simptomele întâlnite la persoanele care se confruntă cu artitră reumatoidă amintim: deformarea membrelor inferioare; tumefierea; apariţia nodulilor reumatoizi, care provoacă durere la frecarea cu pantofii în timpul mersului; rigiditatea articulara; dificultăţile de mers; dislocarea articulaţiilor degetelor; degete în formă de ciocan; durere de călcâi; bătături; dureri ale tendonului lui Achile; platfus; durere de gleznă; subluxaţia şi eroziunea articulaţiilor metatarsofalangiene.

Printre afecțiunile care pot genera dureri de picioare se numără diabetul și artrita reumatoidă.

Când este indicat consultul medicului specialist?

Este recomandat să mergeți la medicul specialist dacă suferiți de o afecțiune cardiacă sau renală, iar edemul de la nivelul picioarelor s-a mărit, dacă există un istoric de boală hepatică, iar picioarele și abdomenul s-au umflat.

Mai mult, nu mai stați pe gânduri și cereți sfatul unui medic dacă picioarele sunt umflate, roșii și calde la atingere, dacă apare febra, dacă există o sarcină și picioarele s-au umflat excesiv și brusc, dacă umflătura a apărut în urma unui traumatism fizic sau dacă umflătura a apărut la un singur picior, este dureroasă sau este însoțită de piele palidă și rece.

Este recomandat să mergeți la medicul specialist dacă suferiți de o afecțiune cardiacă sau renală, iar edemul de la nivelul picioarelor s-a mărit, dacă există un istoric de boală hepatică, iar picioarele și abdomenul s-au umflat.