Ce analize pentru ficat trebuie efectuate. Simptomele ce îți pot indica o problemă hepatică

de: madalina.diaconu
16:01, 25 mart. 2022

Pentru a depista afecțiunile hepatice, va trebui să faceți un set de analize pentru ficat. În urma acestora, medicul specialist vă va pune un diagnostic și va recomanda un tratament. Cauzele principale ale îmbolnăvirii ficatului sunt consumul alimentelor bogate în grăsimi și a alcoolului. Ficatul nu doare, însă poate prezenta câteva simptome precum lipsa energiei, scăderea greutății sau senzație de greață.

Pentru a preveni îmbolnăvirea organului persoanele trebuie să urmeze un regim alimentar sănătos, fără prea multe grăsimi de origine animală, să facă sport și să evite consumul de alcool în exces. Un tratament naturist recomandat este anghinarea datorită efectelor benefice asupra ficatului.

Analize pentru ficat ce trebuie efectuate periodic

Pentru ca medicul specialist să poată identifica dacă este vreo problemă la nivelul ficatului, se vor face un set de analize la sânge. Primele investigații vor fi cele ale transaminazelor TGP și TGO. O creștere a acestora pot indica o afecțiune hepatică, precum ciroză, cancer, hepatită, pancreatită sau infarct de miocard. O scădere a albuminei poate de asemenea indica o problemă la nivelul ficatului. Aceasta este o proteină sintetizată de ficat și are rolul de a menține apa în vasele de sânge. Rezultate anormale ale acesteia pot însemna hepatită, boală renală sau ciroză.

Creșterea colesterolului va indica faptul că ficatul nu își poate îndeplini funcțiile metabolice în parametrii fiziologici. Acesta poate duce și la patologii cardiace sau cardiovasculare, nu doar la afecțiuni hepatice. În cazul persoanelor ce consumă excesiv alcool se vor recomanda analizele enzimei Gamma GT pentru a se putea identifica dacă este crescută sau nu. Rezultatele anormale ale enzimei pot însemna ciroză, consum de alcool și droguri, hepatită, cancer, diabet sau insuficiență cardiacă.

Simptome care indică o problemă la ficat

Stresul prelungit, fumatul și consumul excesiv de alcool sunt printre principalele cauze ale îmbolnăvirii ficatului. De asemenea, alimentația joacă un rol importat, consumul excesiv de grăsimi putând conduce la steatoză hepatică. Zahărul pe care îl ingerăm se transformă în grăsimi ce se depun pe organele interne. Când organismul are parte de prea multe grăsimi, acesta devine lent și persoanele se pot îmbolnăvi de boli metabolice precum steatoză hepatică, diabet sau hipertensiune arterială.

De menționat este faptul că ficatul nu doare, însă există câteva simptome la care trebuie să acordăm atenție. Greața și vărsăturile sunt printre cele mai comune indicii ale îmbolnăvirii și apar atunci când acesta nu mai poate procesa corespunzător grăsimile. Lipsa poftei de mâncare este un alt simptom ce indică o problemă. Ficatul fiind suprasaturat în grăsimi, nu mai poate procesa și altele pe care i le oferi. Pentru că organul consumă multe resurse pentru procesarea acestora, te vei simți mai tot timpul obosit și cu o energie scăzută. Totodată, îngălbenirea pielii sau a ochilor poate fi un semnal de alarmă cu privire la o afecțiune hepatică. Partea albă a ochilor poate deveni portocalie sau chiar maro în cazul în care boala avansează.

Rezultatele analizelor pentru ficat trebuie realizate periodic pentru a depista orice formă de boală la timp. Totodată, rezultatele crescute nu reprezintă neapărat faptul că suferiți de o boală hepatică. Medicul specialist va verifica tot setul de analize, înainte de a vă pune un diagnostic.