Ce amendă riscă sătenii pentru arderea vegetației uscate. Ce trebuie să știe cei care locuiesc la casă

de: BZI.ro
14:00, 07 mart. 2024

Puțini sunt cei care știu ce amendă riscă sătenii pentru arderea vegetației uscate. Mulți păstrează „tradiția” de a arde resturile vegetale, ca într-un adevărat ritual de primăvară, cu toate că legea interzice acest lucru. Iată ce trebuie să știe cei care locuiesc la casă.

Ce amendă riscă sătenii pentru arderea vegetației uscate

În plin sezon de primăvară sătenii păstrează „tradiția” de a arde vegetația uscată pentru a curăța grădinile. Deși legea interzice acest lucru, cei care locuiesc la sate apelează la această metodă.

Dacă pentru bătrâni este greu să renunțe la acest obicei, pentru cei mai tineri nu este deloc dificil. În unele sate din țară, primăria a distribuit cutii speciale pentru compost, astfel că toate resturile vegetale pot fi transformate în îngrășământ natural.

Pompierii mai recomandă ca la arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor să se evite cu orice preț utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timp de vânt, caniculă sau secetă, la distanţe mai mici de 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile, construcții sau fond forestier.

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU) Maramureș arată că în Maramurșe au fost în acest sezon 27 de solicitări pentru a iinerveni în cazul unor incendii de vegetație uscată, scăpate de sub control, care au afectat 236 hectare de teren.

„Vă reamintim faptul că este interzisă arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale, indiferent de forma de proprietate a terenului. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.”, spune Adriana Șanta, purtător de cuvânt al ISU Maramureș.

Ajutor de la stat pentru cei care locuiesc la casă

Cei care locuiesc la sate nu au voie să ardă vegetația din curte, de pe terenuri și alte suprafețe. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Există și o veste bună pentru cei care stau la casă. Guvernul promite vouchere în valoare de peste 120.000 de lei pentru cei care stau la casă. Măsurile au în vedere partea din exterior a locuințelor. Investițiile au rolul de a moderniza energetic casa și de a contribui la performanța energetică.

În acest an, românii pot beneficia de vouchere uriașe pentru eficientizarea energetică a locuinței. Programul prevede anveloparea a aproximativ 60.000 de case. În cazul proprietarilor vulnerabili, această inițiativă va aduce instalarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică. Anveloparea şi eficientizarea energetică a caselor de locuit din România vor fi recompensate cu vouchere de peste 120.000 de lei. Doar anumiți români ar putea beneficia însă de bani gratis de la stat. Beneficiarii de vouchere trebuie să depună o solicitare la primărie sau la consiliul județean. Românii care locuiesc la casă pot primi vouchere de la stat în 2024 pentru eficientizarea energetică a locuinței, indiferent de arhitectura sa.