Ce am voie sa mănânc dacă am enterocolită. Cum să depășește o încălcare a proceselor de digestie urmând o dietă

de: BZI.ro
13:50, 11 iul. 2022

Tot mai multe persoane își pun întrebarea „ce am voie să mănânc dacă am enterocolită”. Această afecțiune cronică reprezintă o inflamație a membranei mucoase a intestinului subțire și gros. Medicii spun că afecțiunea presupune o încălcare a proceselor de digestie și absorbție a alimentelor.

Afecțiunea provoacă dureri în abdomen, zgomot, transfuzii în intestine. Abdomenul este umflat și pacientul suferă de gaze. Mai mult decât atât, scaunul este instabil, cu predominanță de diaree. Apare oboseala rapidă, eficiența scade, se constată pierderea în greutate. Dacă intestinul subțire suferă în principal, atunci durerile surde în abdomen sunt localizate în buric. Dacă intestinul gros este implicat în procesul patologic, atunci durerile sunt mai pronunțate. Acestea sunt adesea spastice, agravate de acumularea de gaze în intestine. Intestinele sunt adesea umflate, scaunul este instabil. Astfel, apare uneori diareea, alteori constipația, alteori scaunul este moale. Starea generală de obicei nu se schimbă. Cu un grad sever al bolii, pacienții pierd în greutate, cu excepția cazului în care trec la alimentația medicală.

Afecțiunea provoacă dureri în abdomen, zgomot, transfuzii în intestine

Cum o persoană se îmbolnăvește de enterocolită. Factorii care influențează acutizarea bolii

Cauza dezvoltării bolii cronice intestinale este dizenteria, invazia helmintică, bolile virale, infecțiile cronice. Printre infecțiile cronice care provoacă boala se numără turberculoză și dopurile purulente în amigdale. De asemenea, printre factorii care provoacă dezvoltarea bolii se numără și erorile nutriționale. Aceste erori presupun abuzul de alimente aspre, greu de digerat, picante, feluri de mâncare afumate, tulburări de alimentație.

Cu siguranță, tulburările de alimentație provoacă manifestarea bolilor ale organelor digestive și alergii, ceea ce provoacă manifestarea și enterocolitei. Elementul definitoriu al tratamentului pentru enterocolita cronică este o dietă construită corespunzător.

Nutriția terapeutică contribuie la restabilirea funcțiilor intestinale alterate, metabolismul afectat și normalizarea stării organismului în ansamblu. Alimentația trebuie să fie cât mai completă, echilibrată, variată și, bineînțeles, să răspundă nevoilor fiziologice.

De mare importanță este componenta proteică a dietei. O proteină completă ajută la restabilirea rapidă a funcțiilor afectate ale intestinelor, ficatului, pancreasului, precum și metabolismului afectat.

De mare importanță este componenta proteică a dietei

Ce am voie să mănânc dacă am enterocolită. Cantitatea de grăsimi admisă în timpul dietei

Cantitatea de grăsime din dietă pentru enterocolită ar trebui să fie în cantitate de 100-120 g pe zi. Aceasta ar trebui distribuită uniform la toate mesele. Nu este recomandat să luați grăsime în formă liberă, precum sunt capsulele de grăsime de bursuc. Este mai bine să o adăugați la feluri de mâncare gata preparate, amestecând uniform.

Untul pe un sandviș poate provoca amărăciune, alte tulburări dispeptice, iar introdus în terci sau supă este bine tolerat. Odată cu exacerbarea bolii, grăsimile din dietă timp de 4-5 zile sunt reduse la 60-70 g.

În enterocolitele cronice, vitaminele și sărurile minerale, precum calciu, fosfor, potasiu și fier sunt de obicei slab absorbite, ceea ce poate duce la diverse tulburări în organism. De asemenea, apar modificări ale sistemului nervos și muscular, carii dentare, modificări ale oaselor. Prin urmare, vitaminele și mineralele trebuie administrate suplimentar.

Calciul este bine absorbit dacă în dietă există suficiente proteine, grăsimi și fosfor. O sursă suficientă de calciu în enterocolita cronică sunt brânza de vaci și brânza nedospită. Ar trebui consumate în fiecare zi, cel puțin o dată pe zi.

Cauza dezvoltării bolii cronice intestinale este dizenteria, invazia helmintică, bolile virale, infecțiile cronice

Ce să faci pentru a evita dezvoltarea anemiei. Alimentele care trebuie să fie prezente în alimentație

Pentru a evita dezvoltarea anemiei, dieta trebuie să conțină fier ușor de absorbit. Din produsele de origine animală care conțin fier, se numără carnea, ouăle, caviarul granular, ficat, hematogen sunt recomandate. Hematogenul poate fi adăugat la cereale, supe, turtă dulce coaptă, De asemenea, pot fi consumate produse de origine vegetală, precum făină de grâu gradul II, fulgi de ovăz, gutui, mere, lemn de câini.

Din fructe se prepară decocturi, sărutări, compoturi, gemuri, merele și perele pot fi coapte la cuptor sau rase. În timpul remisiunii, merele pot fi consumate crude. Sarea de masă este limitată. Aceasta provoacă iritarea mucoasei intestinale și slăbirea scaunului.

Atunci când te întrebi „ce am voie sa mănânc dacă am enterocolită” trebuie să știi că ouăle pot fi, de asemenea, prost tolerate. Pot apărea dureri în abdomen, balonare, apariția de scaune lichide frecvente. Toate acestea se pot datora conținutului ridicat de aminoacizi care conțin sulf din gălbenușul de ou, care, din cauza perturbării proceselor de digestie în intestinul subțire, contribuie la formare de hidrogen sulfurat în intestine. Dar dacă aportul de ouă în forma sa naturală nu provoacă disconfort, acestea pot fi consumate în siguranță. Toate felurile de mâncare în timpul dietei pentru enterocolită pot fi doar aburite, fierte și coapte în cuptor.

Cantitatea de grăsime din dietă pentru enterocolită ar trebui să fie în cantitate de 100-120 g pe zi