Ce ai în congelator și trebuie aruncat cât mai repede
Rupe-ţi o oră din timpul tău liber şi scoate tot ce ai în congelator pentru a face o curăţenie ca la carte. Uită-te cu atenţie la fiecare casoletă şi punga cu alimente pe care o ai în congelator şi vezi care dintre acestea mai pot fi consumate. Iată care sunt alimetele de care trebuie să scapi chiar acum!
1. Cuburi de gheaţă care au prins un miros ciudat
Cuburile de gheaţă ne fac băuturile mai savuroase, mai ales în zilele călduroase. Însă dacă acestea stau prea mult timp în congelator încep să prindă un miros ciudat. De cele mai multe ori acestea “absorb” mirosurile existente în jur. Nu ţine niciodată cuburile de gheaţă mai mult de câteva zile în congelator şi aruncă-le de îndată ce observi că acestea prind miros sau schimbă gustul băuturilor preferate.
2. Mâncăruri gatite uitate în congelator
Când găteşti prea mult sau îţi rămâne mâncare neterminată, pentru a nu o aruncă o bagi în congelator pentru a o scoate câteva zile sau săptămâni mai târziu. Este o metodă bună pentru conservarea mâncărurilor şi pentru reducerea risipei alimentare. Însă în momentul în care uiţi aceste preparate timp de câteva luni în congelator şi nici măcar nu ştii ce mai ai în casoletele respective, este semn că trebuie să le arunci. De regulă, mâncărurile gatite nu trebuie ţinute mai mult de trei luni în congelator, deoarece gustul acestora se va schimba considerabil. Cel mai bine este ca în momentul în care congelezi aceste preparate să pui o etichetă pe cutie cu dată la care au fost puse în congelator, pentru a şti ce termen de valabilitate au şi până când le poţi consuma.
3. Carnea şi legumele deshidratate
Dacă legumele sau carnea nu sunt congelate corect, acestea se deshidratează. Acest lucru se întâmplă când pungile nu sunt închise bine, şi pătrunde aerul în interior. Apa pe care acestea o conţin se evaporă şi apare fenomenul de deshidratare. Poţi recunoaşte foarte uşor aceste legume sau bucăţi de carne, deoarece în locul culorii normale acestea vor căpăta o culoare alb-gălbuie şi vor avea o textură ca de burete.
4. Deserturi şi produse de patiserie
Ai preparat prea multe prăjituri şi pentru a nu le arunca le-ai congelat pentru a le mânca în alte zile? Nimic greşit în asta, însă ţine cont că prăjiturile şi produsele de patiserie nu rezistă mai mult de o lună în congelator. După aceea, textura acestora se schimbă radical. La fel şi gustul.
5. Îngheţata rămasă de anul trecut
Obişnuieşti să consumi îngheţata doar vara, când este cald afară? Atunci cu siguranţă mai ai în congelator del puţin o cutie de îngheţată începută. Îngheţata rezista până la un an în congelator dacă nu este desfăcuta. Odată ce ai desfăcut-o, aceasta nu poate fi păstrată mai mult de trei, patru luni.