Ce afecțiuni pot ascunde durerile de cap și de câte tipuri sunt?
Dacă prezinți un disconfort în zona capului, trebuie să știi că există trei tipuri de dureri de cap și anume tensională, migrenă și cluster. Fiecare poate avea cauze proprii și diferite simptome, acestea pot fi vagi și pulsatile, acute și localizate și pot dura câteva minute sau câteva zile.
Durerea poate fi localizată în locuri diferite la nivelul capului. În funcțiie de tipul durerii resimțite, se va stabili dacă este necesară intervenția medicului, dacă este vorba despre o durere pe care o putem ameliora prin schimbarea unor elemente ce țin de mediul exterior sau dacă ar putea fi simptomul unei afecțiuni mai grave.
De câte tipuri sunt durerile de cap?
Tipurile de dureri de cap sunt clasificate în funcție de intensitate și cauză, de la durerile de cap zilnice, la cele ocazionale. Neurologii au grupat durerile e cap în două mari categorii: primare și secundare, în funcție de intensitate, dar și în funcție de factorii declanșatori ai durerii de ceafă.
În ceea ce privește durerile de cap primare, vom începe cu migrena, care este o durere de cap moderat-severă, care poate fi procedată sau însoțită de fotofobie, adică sensibilitatea la lumină, fonofobie, sensibilitatea la sunete, greața, vărsături sau durere intensă în timpul activității fizice.
Este o tulburare cronică, cu manifestări recurente pe parcurusl întregii vieți și se întâlnește mai des la femei decât la bărbați. Cefaleea cluster, numită și durerea de cap „în ciorchine”, face parte dintre durerile de cap puternice și are adesea o cauză genetică, fiind moștenită din familie.
Cefaleea de tensiune este cel mai des întâlnită durere de cap primară, incidența sa fiind mai crescută la femei decât la bărbați. Durerea sinusală se resimte ca o senzație de presiune în cap, în zona sinusurilor, adică frunte, obraju, schimbându-și intensitatea la mișcările bruște ale capului.
Pe de altă parte, durerile de cap secundare sunt acele dureri de cap provocate de alte afecțiuni precum encefalita, traumatismul cerebral, hipertensiunea arterială, hemoragiile cerebrale sau nevralgiile.
Ce afecțiuni pot ascunde acestea
Durerile de cap pot fi un simptom care indică afecțiuni mai serioase, spre exemplu afecțiuni oculare, precum miopie sau prezbitism care sunt adesea o sursă a acestor dureri și foarte des primul simptom pe care îl acuză copiii care suferă de miopie.
Glaucomul este o afecțiune oculară cronică bilaterală caracterizată prin distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic, care este responsabil de transmiterea informațiilor de la ochi la creier. Se produce astfel restrângerea treptată a câmpului vizual dinspre periferie spre centru și, în cele din urmă, se poate ajunge la orbire.
Edemul cerebral este provocat de ruperea unei artere la nivelul creierului, de tumori, de infecții precum meningita sau toxoplasmoza, sau de altitudini ridicate. În cazul acestora, durerile de cap sunt însoțite de convulsii, amorțeli, tulburări de vedere și de coordonare.
Tumorile cerebrale și gravitatea acestora depind atât de dimensiunile și localizarea lor, cât și de momentul în care a fost depistată tumoarea. Dacă durerile de cap au drept cauza o tumoare cerebrală, acestea sunt dublate de schimbări radicale de personalitate, tulburări de auz, văz sau limbaj, astfel că trebuie un consult pentru a vedea dacă trebuie antiinflamatoare sau alte tipuri de medicamente.
Anevrismul este caracterizat de dilatarea unei artere, iar în cazul în care apare la nivelul creierului, acesta poate duce la un accident vascular cerebral sau la o hemoragie cerebrală, astfel că există mai multe tipuri de dureri de cap.