Ce afecțiune anunță apariția unui cheag de sânge la plămâni? Cauze, simptome și tratament

de: BZI.ro
13:04, 14 iul. 2022

Un cheag de sânge la plămâni, plecat de la venele cu tromboză ale piciorului, determină o blocare bruscă a unei artere pulmonare, fapt ce generează embolie pulmonară. De cele mai multe ori, afecțiunea este complicația trombozei venoase profunde.

Cheagul de sânge, care ia naștere într-o parte a corpului și este transportat de sânge în altă parte a acestuia, poartă denumirea de embol. Embolia pulmonară este o afecțiune gravă și, în același timp, o urgență medicală, deoarece duce la nimicirea definitivă a unei părți a plămânului prin blocarea circulației către țesutul pulmonar, la reducerea nivelului de oxigen din organism, la dezechilibrarea altor organe care nu primesc suficient oxigen sau la deces, dacă embolul este mai mare sau sunt mai mulți emboli mai mici.

Cheagul de sânge, care ia naștere într-o parte a corpului și este transportat de sânge în altă parte a acestuia, poartă denumirea de embol.

Ce înseamnă când un cheag de sânge ajunge la plămâni?

Când un cheag de sânge se formează în venele profunde ale picioarelor (și generează tromboză venoasă profundă), bucăți din el se rup și ajung în plămâni, blocând circulația pulmonară și cauzând embolie pulmonară. Afecțiunea poate fi provocată și de bule de aer ori de bucăți din tumori canceroase sau de măduvă osoasă.

Predispuse la embolie pulmonară sunt persoanele cu vârsta peste 60 de ani, cele care au tromboză venoasă profundă, au fost diagnosticate cu cancer ori stau în pat o perioadă mai lungă după intervenții chirurgicale sau fracturi. De asemenea, pot face embolie femeile însărcinate, lehuzele în primele șase luni după naștere, femeile care iau anticoncepționale sau persoanele care au un membru al familiei diagnosticat cu această afecțiune.

Printre simptomele emboliei pulmonare se numără: dificultăți de respirație, durere în piept, tuse cu sânge, bătăi neregulate ale inimii sau edem, durere ori roșeață la nivelul piciorului. Luați, imediat, legătura cu un medic, dacă vă confruntați cu simptome ale trombozei venoase profunde sau ale emboliei pulmonare.

Pentru diagnosticarea emboliei pulmonare se recurge la radiografie toracică, electrocardiogramă, ecografie, testul D-dimeri și angiografie pulmonară sau angio-CT pulmonar.

Când un cheag de sânge se formează în venele profunde ale picioarelor (și generează tromboză venoasă profundă), bucăți din el se rup și ajung în plămâni, blocând circulația pulmonară și cauzând embolie pulmonară.

Tratament și metode de prevenție pentru embolia pulmonară

Principalul obiectiv al tratamentului emboliei pulmonare este oprirea creșterii în dimensiune a cheagului din plămâni și prevenirea formării altor cheaguri. De regulă, acesta include două anticoagulante, cum sunt heparina și acenocumarolul. Când acesta din urmă începe să acționeze (în două sau trei zile), heparina se oprește. Cum acenocumarolul este periculos pentru sarcină, femeile gravide sunt tratate doar cu heparină.

De asemenea, pentru o embolie pulmonară mai gravă, se recomandă un tratament mai agresiv. Acesta cuprinde trombolitice, medicamente care dizolvă imediat cheagurile de sânge, dar care pot cauza sângerări. De aceea, se utilizează doar când embolia pune în pericol viața.

Pentru îndepărtarea embolilor este recomandată, rareori, intervenția chirurgicală.

În ceea ce privește prevenirea emboliei pulmonare, aceasta presupune, mai întâi, prevenirea trombozei venoase profunde. De exemplu, dacă obișnuiți să călătoriți des, plimbați-vă pe coridorul autobuzului, trenului sau avionului. Dacă sunteți cu mașina, opriți-vă la o oră pentru a face câțiva pași. De asemenea, faceți flexii și extensii din gleznă, ca și cum v-ați ridica pe vârful degetelor și apoi pe călcâie, în timp ce stați pe scaun, în așa fel încât să stimulați circulația sângelui în gambe. Mai mult, purtați îmbrăcăminte lejeră, beți multe lichide și consumați alimente ce dizolvă cheagurile de sânge.

Principalul obiectiv al tratamentului emboliei pulmonare este oprirea creșterii în dimensiune a cheagului din plămâni și prevenirea formării altor cheaguri.